LYNGDAL: Som ny ordfører må Kristensen også ta plass i formannskapet. Dermed blir kjønnsbalansen der ulovlig skjev.

— Det vil kunne oppstå spørsmål om vedtakene i det nye formannskapet er ugyldige, med alle de konsekvenser dette kan få, sier Norges fremste ekspert på Kommuneloven, professor Jan Fridthjof Bernt.

86 prosent menn

Politikerne i Lyngdal var tidlig ute med å finne en erstatter for Ingunn Foss dersom hun ble valgt inn på Stortinget i høst. Jan Kristensen ble utpekt, og skal formelt velges i kommunestyremøtet til torsdag.

KAN HAN VELGES? Jan Kristensen er utpekt som Lyngdals neste ordfører, men hans kandidatur kan stride mot Kommuneloven. Foto: Arnfinn Tveit

Problemet er bare at han i dag ikke har plass i formannskapet, og at han har feil kjønn.

Kommuneloven sier at ordføreren skal velges blant dem som sitter i formannskapet. Dermed må Kristensen erstatte Foss der, før han videre kan utpekes til ordfører. I formannskapet i Lyngdal er det allerede en stor skjevfordeling av kjønnene med fem menn og to kvinner. Loven sier det skal være minst 40 prosent av hvert kjønn. I Lyngdal er det kun 28 prosent kvinner.

Om Kristensen trer inn, bryter både Høyres gruppe med to menn, og hele formannskapet Kommuneloven. Da er det 86 prosent menn blant kommunens ledende politikere. Fra før sitter Knut Sagstad for Høyre i formannskapet.

— Vi mener reglene ikke er så strenge ved suppleringsvalg, sier rådmann Normann Udland.

- Like strengt

— Hva rådmannen sikter til med sin uttalelse om suppleringsvalg, vet jeg ikke. Loven inneholder en bestemmelse om at man skal ivareta den kjønnsmessige balanse også ved suppleringsvalg, sier Bernt. Han omtales ofte som "Kommunelovens far".

— Den eneste usikkerheten her er om man skal se på formannskapet som helhet, eller på den enkelte partilisten ved valget. Jeg mener det siste, men så vidt jeg forstår spiller det ingen rolle hvilket av de to tolkingsalternativene man velger i denne sammenheng, utdyper professoren.

Han mener Høyre er nødt til å peke på en av kvinnene i kommunestyregruppen sin som nytt formannskapsmedlem.

— Hvis ikke kravet blir oppfylt om det velges en mann fra Høyre til formannskapet, må man velge en kvinne. Det vil være svært kjedelig om det i ettertid viser seg at suppleringsvalget til formannskapet var ulovlig. Det vil da kunne oppstå spørsmål om vedtakene i det nye formannskapet er ugyldige, med alle de konsekvenser dette kan få, sier Bernt. Høyre har tre andre kvinner i sin kommunestyregruppe.

Åpner for ny kvinne

Rådmann Normann Udland innrømmer at de kanskje ikke har sjekket godt nok.

— Administrasjonen mente at dette skulle være greit, men vi har ikke snakket med noen med så god kjennskap til loven som Bernt, sier Udland.

Avtroppende ordfører Ingunn Foss trodde også at reglene ikke var så strenge ved suppleringsvalg i fireårsperioden.

— Vi får ta det som det kommer dersom noen påklager dette. Vi må jo følge loven og da må vi kanskje velge en kvinne til formannskapet.

— Og som da erstatter deg som ordfører?

— Ja.