OSLO: Det er snakk om en milliardinvestering, den største statlige satsing i landsdelen siden UiA.

— Jeg har nå mottatt utredningen fra Kriminalomsorgsdirektoratet. Det faglige rådet er opp mot 300 fengselsplasser på Sørlandet. Rådet er også at det bygges to nye fengsler i landsdelen. Dette skal ikke bli dyrere enn å bygge ett, sier Grete Faremo i et intervju med Fædrelandsvennen.

Setter full fart

Faremo sier regjeringen nå prioriterer nytt fengsel på Agder. Hun setter derfor nå i gang kvalitetssikrings- og prosjekteringsarbeid som vil pågå i ett eller to år, fram mot byggestart. Eksakt byggestart kan hun ikke si ennå.

— Regjeringen legger til grunn nytt fengsel. Om det blir ett eller to, og hvor det/de skal bygges, må vi komme tilbake til i det videre prosjektarbeid. Kriminalomsorgsdirektoratet ber om nærhet til E 18 og nærhet til pårørende og samarbeidspartnere som politi, utdanningssteder og helsevesen, sier Faremo.

Som kjent kjemper Vennesla og Evje og Hornnes hardt for å få fengsel i sine kommuner. Lillesand er lokale fengsel-fagfolks klare ønske. Faremo vil ikke inn i lokaliseringsspørsmålet nå.

Fremst i køen

Faremo mener det viktige er at hun har plassert nytt fengsel på Agder på topp av regjeringens liste over store investeringer som må til for å få ned soningskøene.

Samtidig som prosjektering starter på Agder, setter hun i gang utredning om videre fengselskapasitet på Østlandet og Vestlandet. Folkelig sagt: Agder står øverst på pallen.

— Jeg jobber systematisk og målrettet for å få ned soningskøene. Neste år kommer 105 nye fotlenke-plasser, altså hjemmesoning. Samtidig endrer vi fra bøtestraff til bøtetjeneste, som frigjør nye 50 plasser. Deretter er nytt fengsel på Agder det som skal øke kapasiteten i Norge, sier Faremo.

— Men hva skjer etter valget. Det er ikke gitt at du får fullføre det du nå sier?

— Jeg jobber for å vinne valget slik at vi kan fortsette vårt arbeid med å redusere soningskøene. Da vi overtok i 2005 sto 2.700 i soningskø. Siden har vi økt antall plasser med netto 513. Vi lå lenge under 1000 i kø, men ser med bekymring på at tallet nå har passert 1200. Derfor jobber vi målrettet videre, sier Faremo.

- Helhetlig vurdering

I Setesdal er det mange som håper Faremo skal greie å legge fengselet til Evjemoen, født og oppvokst som hun er på Byglandsfjord.

— Litt må du vel kunne si om hvor du mener fengselet, eller fengslene, skal plasseres?

— Plassering må vi komme tilbake til. Jeg har fått et faglig råd, men vil selvsagt foreta en helhetlig vurdering av alle sider av denne saken før jeg konkluderer om hvor fengselet, eller fengslene, skal være. Det viktige nå er at nytt fengsel på Agder er blitt prioritert av regjeringen, sier hun.

Rapporten fra Kriminalomsorgsdirektoratet er foreløpig ikke tilgjengelig for offentligheten. Den regnes som et internt arbeidsdokument for regjeringen, inntil videre.