Butikken publiserte en over tre minutter lang overvåkningsvideo av et jakketyveri på sin Facebook-side. Foto: Skjermdump

ARENDAL : – Nei, nei, nei. Dette er absolutt ikke lov. Private aktører skal ikke drive detektivarbeid, sier Guro Skåltveit, seniorrådgiver i Datatilsynet.

Det var mandag kveld at butikken "Z hos Laila" i Arendal la ut en overvåkningsvideo på Facebook. Den viser to tydelig identifiserbare personer som stjeler en Canada Goose-jakke til 5500 kroner. En mann holder opp ei jakke mens en kvinne legger ei annen jakke i veska si.

Ved videoen lå følgende melding på Facebook:

" ETTERLYSNING!!

Disse to har STJÅLET en Canada Goose jakke, type Montebello, farge mørk blå og str S. Politiet har mottatt filmen og anmeldelse. Den som kan identifisere disse får en Canada Goose expedition jakke, herre eller dame, som takk for hjelpen ! Send tips/navn i innboks. Lik og del med venner så når vi flere. Tusen takk!! "

Videoen ble delt over 300 ganger. Det ble en heftig debatt i kommentarfeltet angående lovligheten av offentliggjøringen.

Reagerer

Datatilsynet mener publisering av videoen bryter med paragraf 39 i Personopplysningsloven.

Butikken publiserte en over tre minutter lang overvåkningsvideo av et jakketyveri på sin Facebook-side. Foto: Skjermdump

– Den sier helt tydelig at personopplysninger som er samlet inn gjennom kameraovervåkning kun kan utleveres til andre hvis de som er avbildet samtykker. Det er vel svært lite sannsynlig at det har skjedd i dette tilfellet, sier Skåltveit.Innehaver Laila N. Zehngraff sier til Fædrelandsvennen at hun har sjekket lovligheten av å publisere videoen av tyveriet med politiet.

– Jeg har sjekket med to jurister på Arendal politistasjon. De var begge enige om at dette var lovlig, sier hun.

Zehngraff ønsket ikke å kommentere verken tyveriet eller videoen ytterligere.

Folkevett

Skåltveit mener at hvis man bruker folkevett bør man innse at det er feil å legge film på internett for å oppklare en forbrytelse.

– Det er bra at politiet er kontaktet. Men butikken har selv ansvar for å sette seg inn i reglene for kameraovervåkning. Det gjelder uansett hva en jurist sier, forklarer hun.

– Dette er jo cowboyvirksomhet. Tenk hva slags samfunn vi kunne fått om alle slags aktører skal gjøre dette, legger hun til.

Politiet sa ja

Politiadvokat Julie Møller Digre var juristen som innehaveren fikk ja fra.

– Jeg fikk et generelt spørsmål angående det å publisere overvåkningsvideo på Facebook. Mangel på lovverk gjorde at jeg sa at jeg ikke så at dette var noe lovbrudd, sier Møller Digre.

Hun innrømmer at hun ikke så hva videoen inneholdt, og tok derfor ikke hensyn til Personopplysningsloven.

– Jeg tenkte ikke på den loven i det hele tatt da jeg foretok vurderingen i går, sier Møller Digre.

Kriminalsjef Arne Pedersen i Agder politidistrikt ønsket ikke å kommentere saken før han hadde snakket med de involverte onsdag morgen.

Anmeldt

Etterforskningsleder Jens Martin Reiersølmoen sier at politistasjonen i Arendal har mottatt en anmeldelse på tyveriet.

– Vi har ikke hatt kapasitet til å gjøre noe med det ennå, sier han.

Reiersølmoen ønsker ikke å kommentere lovligheten av at butikken selv har offentliggjort overvåkningsvideoen.

PS: Ved 13-tiden tirsdag ettermiddag ble videoen fjernet fra butikkens Facebook-side.