VENNESLA: Boligområdene nord og sør for sentrum hadde i 2012 flest simple og grove tyverier, samt narkotikaforbrytelser.

— Der folk bor

— Jeg vil ikke si at Heptekjerr eller et annet område er mer utsatt. Forbrytelsene i vårt distrikt skjer der folk bor, sier lensmann John Tomas Homme.

Han viser statistikken for lensmannskontoret forrige år. Den forteller blant annet hvor politiet i de to kommunene rykker mest og minst ut, og hyppigheten av kriminelle handlinger og forbrytelser.

På slutten av 1990-tallet hadde kontoret store problemer med ordensforstyrrelser og vold i sentrum. Nå er nasking et sentrumsproblem.

Sentrumsvolden forsvant

— Vennesla sentrum er helt dødt nå sammenlignet med for 15 år siden. Det er færre skjenkesteder, og både kommunen og politiet har lagt ned stor innsats. Vi har kjørt knallhardt på nulltoleranse, forklarer Homme.

Lensmannskontoret for over 15.000 innbyggere er inndelt i ni geografiske soner. Heptekjerr/Rundåslia og sentrum/Hunsfoss er sone 2 og 3. Disse var registrert med totalt 467 saker sist år (se fakta).

Rolige Iveland

Det i stor kontrast til Iveland, hvor politiet hadde et rolig fjorår med kun 29 saker.

— Forklaringen ligger i folketallet, få skjenkesteder og store gjennomfartsveier. Ungdommen i Iveland går på videregående i andre kommuner, og noen flytter ut, mener lensmannen.

Ifølge Homme har saksantallet i Vennesla og Iveland vært stabilt de siste årene. Men noen saker dominerer og er mer ressurskrevende.

Mer narko og familievold

Trenden er få hytteinnbrudd i Hægeland og Iveland, men et økende antall narkosaker og meldinger om familievold i nedre Vennesla. Antall narkosaker i fjor var 160, 30 flere enn i 2011. — 160 er et relativt høyt antall, men det skyldes også at vi har prioritert dette gjennom nøyaktig jobbing opp mot miljøet, forebyggende arbeid og møter i kjernegrupper med elever fra Vennesla videregående og ungdomsskolen, sier John T. Homme.

— Er skoleelever ofte involvert i narkotikasaker?

— De er ikke mer involvert nå enn før. Men vi har et tett og godt samarbeid med skolene, sier lensmannen.

Avdekker mørketall

En trend over hele Agder, er økende omfang av saker relatert til vold i familier. I fjor hadde Vennesla og Iveland 25 slike saker.

— Antallet har økt, dessverre. Utenlandske familier er veldig ressurskrevende for alle involverte. Problemet oppstår gjerne gjennom kulturkonflikter. I forhold til norsk lov er det uakseptabel atferd å slå barn, sier Homme.

Han tror ikke nødvendigvis familievolden er et økende problem, men at politi, barnevern og skole sammen er blitt flinkere til å avdekke mørketallene.

— Vi er heldig som har Barnehuset i Kristiansand, sier han.

- Hvor raskt løser dere en sak i Vennesla?

Trusler mot politiet

— En sak kan løses på én dag ved pågripelse, avhør og forelegg. Andre kan bli liggende i måneder på grunn av avhør og undersøkelser. Vi har fokus på saker med mistenkt under 18 år og alvorlige voldsaker, sier John T. Homme.