LILLESAND: — Det verste er jo at jeg var så lett å lure. Jeg har jo lest om slike ting tidligere, men nå har jeg altså opplevd det selv, sier Gauslaa til Fædrelandsvennen.

Lørdag ettermiddag ble 75-åringen offer for utspekulerte tyver som tappet kontoen hennes for 18.000 kroner.

— Det er først nå i ettertid at jeg har skjønt hvordan det hele hang sammen, sier Gauslaa.

75-åringen hadde ikke veldig lyst til å komme i avisen, men ønsker å fortelle historien for å advare andre potensielle ofre.

— Jeg sto i kassa på Kiwi og skulle betale for varene mine. Bak meg i køen sto en mann som hadde oppholdt seg i nærheten av meg mens jeg gikk rundt i butikken. Da jeg tok opp kortet og slo koden bøyde han seg over meg. Samtidig var han veldig aktiv med telefonen, sier Gauslaa.

Ba om hjelp

75-åringen gikk deretter hjem uten å ane at hun var i ferd med å bli lurt.

SVINDLET: Da Aina Gauslaa (75) kom hjem dukket det plutselig opp to ukjente personer med et kart. - De ropte "hospital" og ville ha hjelp til å finne veien. Kort tid senere forsvant 18.000 kroner fra kontoen hennes. Foto: Erlend Olsbu

— På vei inn i hagen hjemme var det plutselig noen som ropte "bus" og "hospital". Jeg snudde meg og så et par med et kart. Kvinnen hadde jeg sett på utsiden av Kiwi noen minutter tidligere, men mannen hadde jeg ikke sett før. Det var tydelig at de ønsket hjelp til å finne veien, sier hun.75-åringen tegnet og forklarte hvordan de skulle komme seg til bussholdeplassen. Paret forsvant og kvinnen gikk inn uten å tenke noe særlig mer over hendelsen.

— Dagen etter skulle jeg til Kristiansand for å se en teateroppsetning. På veien ville jeg ta ut penger fra minibanken, men oppdaget at kortet var borte. Da begynte jeg å skjønne hva som hadde skjedd, sier Gauslaa.

På vei vestover

Saken etterforskes nå av Lillesand lensmannskontor, som foreløpig ikke har noen mistenkte.

— Mannen som fulgte etter henne i butikken har trolig skrevet ned koden på mobiltelefonen, før de andre to stjal kortet hennes, sier etterforsker Leif Ole Saanum ved Lillesand lensmannskontor.

Politiet tror banden er på vei vestover, ettersom bankutskriften viser at de to uttakene på til sammen 18.000 kroner ble gjort i Kristiansand og Søgne.

— Dette er årets første tilfelle av kodenapping i Lillesand. Vi oppfordrer folk til å være obs. Det gjelder også folk som jobber i butikker, sier Saanum.

Skrekkopplevelse

75-åringen sier til Fædrelandsvennen at hun ble veldig skremt da hun oppdaget hva som hadde skjedd.

— Det var en skrekkopplevelse. Første natta sov jeg nesten ikke. Det er forferdelig at slikt kan skje midt på lyse dagen. Jeg er jo oppdratt til å hjelpe folk når de ber om det. At jeg skal bli ranet er det siste man tenker på i en slik situasjon, sier Gauslaa.

Ifølge kvinnen snakket de to tyvene et fremmed språk seg i mellom.

— Jeg vet ikke om det var russisk, rumensk eller noe annet. De så uansett helt norske ut og hadde på seg anonyme klær. Hadde jeg gått forbi dem på gaten hadde jeg aldri gjettet at de var utenlandske, sier kvinnen.