DELTE MENINGER: Michael Olimb (t.v.) er på påskebesøk hos svigersønn Jan Helge Skaar, og lar seg begeistre av den nye fasaden i rådhuskvartalet. - Vi kan ikke være enige om alt, konstaterer Skaar, som ville valgt annerledes. Foto: Vegard Damsgaard
TERRACOTTA: Ifølge arkitekten er hele husrekken langs Torvet i samme fargefamilie, med varme jordfarger. Foto: Vegard Damsgaard
Kvartalet sett fra krysset Tollbodgata/Kirkegata. Foto: Vegard Damsgaard

KRISTIANSAND: — Jeg ville nok heller hatt rødbrune teglstein, slik det var før, sier Jan Helge Skaar, som Fædrelandsvennen treffer i det han spaserer over Øvre Torv sammen med svigerfar langfredag.

Det skal vise seg at de to er enige om mangt og mye, men ikke alt:

— Der er jeg uenig. Jeg liker at fargene brytes opp litt. Det er gjort veldig elegant, kombinasjonen er godt avstemt med nabobyggene slik at det glir godt inn i helheten, mener Michael Olimb.

Rådhuskvartalet i Kristiansand totalrenoveres for en halv milliard kroner, og skal være klart til innflytting for 400 kommuneansatte 1. februar neste år.

Hva synes du om den nye fasaden? Si din mening i debatten!

- En fin farge

Mens de gamle fasadene nærmest rådhuset er vernet og beholdt, fremstår det såkalte Fevennbygget i helt ny drakt, både mot Øvre Torv, Kirkegata og Tollbodgata.

Avdukingen har gått flere av byens borgere hus forbi. Deres umiddelbare reaksjoner er altså svært delte:

— Jeg synes det er pent, en fin farge, forkynner John Ioannou, i det han og kona Wenche kommer ut fra gudstjeneste i Domkirken.

Den bedre halvdel utbryter da, noe overrasket:

— Synes du virkelig det? Jeg synes ikke det står i stil til de gamle bygningene på siden.

Men herr Ioannou står på sitt:

— Det forrige bygget var heller ikke i stil med nabobyggene. Sånn er det i en by, vi må ha en miks av det gamle og det moderne. Det passer sammen hvis det er pent gjort, mener han.

(Les mer under bildet)

Slik så kvartalet ut før.

Skeptisk ordførervikarFungerende ordfører Jørgen Kristiansen ville ikke malt sitt hus i terracotta. Neste år flytter han inn i rådhuskvartalet, i hvert fall på dagtid.

— Personlig hadde jeg gjerne sett at det var valgt en annen farge på fasaden. Men vi har ikke hatt noen gruppebehandling på dette, sier KrF-politikeren til Fædrelandsvennen.

- Hva slags fasade ville du valgt?

— Det blir synsing, men kanskje heller en slags teglstein, svarer han.

Vil ikke trille terning

Gruppeleder Mette Gundersen (Ap), som sitter i byutviklingsstyret, finner det for tidlig å trille terningen:

— "Juvelen" av fasaden blir jo gamle brannstasjonen. Jeg synes det er vanskelig å mene for mye før hele fasaden står ferdig og man kan se byggene i en sammenheng.

Ifølge kommunens prosjektleder Arne Birkeland er det også andre fasadeendringer i bygget: Vinduene er økt i størrelse ved at de er dratt ned til gulvhøyde.

- Samme fargefamilie

Arkitekt Tove Eidskrem fra Oslo-firmaet HRTB forklarer valget av murpuss i oransje terracottafarge slik:

— Fargen ligger tett opptil det gamle bygget, som var kledd med terracottafliser i nyanser fra brunt til oransje. Vi hadde forskjellige fargeforslag, og i overensstemmelse med plan- og bygningsetaten landet vi på denne fargen.

Hun sier også rådhuset og brannvakta er dekket av beslektede, jordaktige farger.

- Så fargen er tilpasset omgivelsene rundt Øvre Torv?

— Helt fra Markens til rådhuset på Øvre Torv er det en sammensetning av forskjellige varme farger i samme familie, svarer Eidskrem.

Det er for lengst avklart at Fædrelandsvennen ikke skal tilbake til torvhjørnets førsteetasje, som dermed står ledig for utleie. På andre siden, mot Tollbodgata, har Kiwi leieavtale til 2023. Hva synes du om den nye fasaden? Si din mening i debatten!