Mannen, som er en notorisk svindler, er i Kristiansand tingrett dømt til ubetinget fengsel i ett år og seks måneder. Tre måneder er gjort betinget.

Falske kvitteringer

34-åringens svindelhistorie startet imidlertid tilbake i mai i år.

Det var på forsommeren at kristiansanderen svindlet til seg en BMW 525 fra en bilforretning på Lund, ved å lure betjeningen til å tro at han via nettbank hadde betalt inn nesten 400.000 kroner til innehaverens bankkonto. Mannen viste fram kvitteringer for dette på mobiltelefonen, men pengene hadde aldri blitt overført.

Etter prøvekjøringen skrev han kjøpekontrakt med avtalt kjøpesum 399.000 kroner, og kjørte av gårde med bilen. Retten fant at mannen ikke hadde penger til å gjennomføre et slikt kjøp, og trodde heller ikke på 34-åringen som hevdet at han hadde søkt lån i en spansk bank.

En snau måned senere lurte han så betjeningen ved en bilforhandler i Fredrikstad til å betale ham 100.000 kroner, samt levere ut en Saab 9-5 i bytte mot BMW-en han nylig hadde svindlet til seg.

Stakk av

34-åringen var også etterlyst av politiet i denne perioden, og han maktet ved et tilfelle i september å unnslippe politiet i en sort, tyskregistrert Peugeot. 34-åringen bråbremset, snudde om, og kjørte av gårde med en uniformert politibetjent springende etter. 34-åringen hevdet i retten at det ikke var ham som var føreren, men den aktuelle politimannen var sikker i sin vitnebeskrivelse.

I dommen finner retten finner det skjerpende at tiltalte har vist et klart forbrytersk forsett, der bedrageriene av bilene gjennomføres på en planmessig og klart profesjonell måte, og ved bruk av falske betalingsbekreftelser.

— Allmenne hensyn tilsier at det må synliggjøres en markert reaksjon ved gjentatte bedragerier, skriver dommerfullmektig Elin Moseidjord.

I hovedforhandling 20. desember erkjente han seg delvis skyldig etter tiltalebeslutningen, men 34-åringen ble dømt til straff for to grove bedragerier, ett simpelt bedrageri, en overtredelse av vegtrafikkloven, og ett forsøk på grovt bedrageri.

I dommen heter det at tiltale dømmes til å betale erstatning til de fornærmede parter, blant annet 100.000 kroner til bilforhandleren på Lund.

Notorisk

34- åringen er siden 1997 domfelt til straff ni ganger. Ved syv av disse er han domfelt for blant annet bedrageri/grovt bedrageri.

Han ble sist domfelt i fjor, da til fengsel i ett år for ett grovt bedrageri. Den gangen lurte han også en bilselger til å utlevere en bil ved å vise fram bekreftelse på en falsk betalingsoverføring. Mannen hadde heller ikke da disponible midler til å gjennomføre handelen. Ved tidligere dommer er han domfelt for liknende forhold, blant annet bedrageri av biler og båter.