Lillesanderen har hele veien erkjent grov økonomisk utroskap i forbindelse med at han over en periode på ett år fikk lurt til seg 378.486 kroner i urettmessige sykepenger.

Forholdet, som ble oppdaget i desember 2009 av Nav, ble anmeldt i juni 2010, men mannen ble først avhørt i august 2011. Når det gjelder tiltalen mot mannen ble den først signert i juli i år, og kom til retten i november. Altså tre år etter at forholdet fant sted.

— Den lange saksbehandlingen i denne saken er et brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK) artikkel 6 nr. 1., skriver tingrettsdommer Otterbech.

Denne konvensjonen sier at alle skal ha en rettferdig rettssak innen rimelig tid, noe retten mener 55-åringen fra Lillesand ikke fikk.

— Saken lå inaktiv hos politiet i over ett år før mannen ble avhørt. Videre var saken etter avhør tilsynelatende inaktiv til den ble sendt til retten i november. Dette er derfor en krenkelse av nevnte artikkel, og straffen må reduseres, legger han til.

Retten havner dermed på at passe straff var 120 dagers fengsel, som ble gjort betinget med en prøvetid på to år. Det påpekes at det skal slås hardt ned på trygdebedrageri, men at lang saksbehandlingstid vektlegges sterkt.