KRISTIANSAND: — Vi har ikke funnet grunner for å pålegge det innklagede utestedet Harvey's å redusere støy, selv om utestedet skaper støy ved enkelte gjesterom i Ernst Hotell, oppsummerer fylkeslege Kristian Hagestad i fylkesmannens helse- og omsorgsavdeling.

MÅ GODTAS: Fylkesmannen mener Harvey`s støy ikke er av en karakter som krever tiltak, og minner om at gjestene ved Ernst Hotell jo kan bytte hotell hvis de er plaget. Foto: Kristin Ellefsen

Bare én måned etter at Stordalen åpnet ombygde Ernst Hotell med en gedigen fest våren 2012, sendte hotellet hans første støyklage til kommunen for festene hos utestedet Harvey's i nabobygget. Han tapte, og klaget videre til fylkesmannen.

I oktober i fjor uttalte Stordalen at hans gjester skal kunne sove trygt og godt, og han mente Harvey's umulig kunne ha støyisolering god nok. Han ba også flere utesteder i Tollbodgaten dempe seg. Søvn er et hotells kjernevirksomhet.

For noen uker siden konkluderte fylkesmannen. Svaret er nedslående for hotellmagnat Stordalen.

Kristian Hagestad Foto: Reidar Kollstad

Fylkesmannen mener støyplage må vare over tid for å bli et betydelig helsemessig problem, og han mener derfor fastboende (for eksempel naboene til utestedet Kick) og tilfeldige hotellgjester ikke kan sammenliknes.

Kan bare bytte hotell

"Klager påpeker at hotellet også har langtidsgjester. Fylkesmannen vil til det bemerke at det kun er en del av rommene ved Clarion Hotel Ernst som er rammet av støy fra Harvey's, og vi antar at en langtidsgjest vil kunne få et rom uten støybelastning. I tillegg kan nevnes at Kristiansand har andre hotelltilbud med god kapasitet. Å bytte hotell er en langt mindre ulempe enn å måtte flytte fra sin bolig," skriver fylkesmannen, som mener partene må ordne opp seg i mellom. Det foreligger ikke en sak for myndighetene.

Hvem kom først?

Fylkesmannen minner også om hvem som kom først. Selv om Ernst Hotel er tradisjonsrikt, var det først etter ombyggingen i 2011 at støyproblemet oppsto. Fylkesmannen bruker rettspraksis rundt skytebaner som eksempel. Man kan ikke flytte tett på en slik bane, og så etterpå klage på støy. Han viser til at Harvey's har drevet sin virksomhet i årevis..

Onsdag var ikke hotelldirektør Eindride Lauritzen å få tak i for kommentar, grunnet ferie. Daglig leder Erik Wikstøl ved Harvey's sier han aldri har brukt en kalori på denne saken. Han har regnet med det utfallet saken nå har fått.

— Og vi har heller ikke sett noe til et sivilt søksmål i etterkant, sier han.