KRISTIANSAND: — Du kan jo bruke terningkast eller smilefjes. Dette handler om at alle skal kunne gjøre et riktig valg når de skal velge sykehus, sier Per Arne Olsen, nestleder i Frp.

Fredag besøkte han Sørlandet sykehus Kristiansand sammen med blant andre stortingsrepresentant Åse Michaelsen.

— Det er litt som evaluering på skolen. Det er ikke for å henge ut noen, men for å lære, sier Michaelsen.

Fritt valg

Pasientenes vurdering av sykehusoppholdet er bare en av flere opplysninger som Frp mener må offentliggjøres.

Per Arne Olsen har fått med seg konflikten om tarmkreft på Sørlandet og rapporten som viste at det var gjennomført flere feiloperasjoner ved Sørlandet sykehus Arendal.

Dette er opplysninger som Frp vil ha full åpenhet rundt.

Frp vil også at opplysninger om antall operasjoner som må gjennomføres på nytt publiseres. Det samme gjelder opplysninger om antall pasienter som må legges inn på nytt og antall operasjoner som er utført på avdelingen.

— Pasientene må kunne få vite om avdelingen der de skal legges inn har utført en operasjon 200 ganger eller 2000 ganger, sier Olsen.

Får vite

Mye av det Frp nå etterlyser, mener regjeringspartiene at de er i ferd med å innføre.

— Dette ligger inne i satsingen på pasientsikkerhet som regjeringen holder på med. Regjeringen er opptatt av åpenhet om kvalitet og at pasientene skal vite mye om sykehusene, sier Kari Henriksen (Ap) som sitter på Stortinget for Vest-Agder.

Hun er også tidligere statssekretær i helse- og omsorgsdepartementet.

— Regjeringen har bedt fagmiljøene om å gå gjennom indikatorene som finnes. De har bedt dem peke på de indikatorene som sier noe om kvalitet og som kan være nyttige for å utvikle en bedre organisasjon, sier Henriksen som også mener pasientenes egne opplevelser må offentliggjøres.

— Det gjennomføres brukerundersøkelser, og jeg mener at de blir offentliggjort nå også, sier Henriksen.

Åpenhet

Per Arne Olsen mener at pasientene i dag får vite for lite om sykehuset de velger å legge seg inn på.

— Sykehusene skal ha så høy kvalitet som mulig. I tillegg skal folk ha et så godt beslutningsresultat som mulig når de skal velge sykehus. Derfor må vi ha åpenhet om resultatene.

Han presiserer at pasientenes evaluering kun vil være en liten del av dette.

— Det kan gjøres veldig enkelt. Når jeg har vært gjennom sikkerhetskontrollen på flyplassen, så kan jeg trykke på forskjellige smilefjes for å vurdere hvor fornøyd jeg er. Slike systemer kan lett innføres på et sykehus.