LILLESTRØM: — Det gjelder å være åpen og nysgjerrig, og man lærer utrolig mye av å dele erfaringer med hverandre, sier Marit Løvstuen fra Sykkelpikene.

— Ja, det er jo bare tull å sitte på sin egen lille tue og forsvare posisjonen sin. Firmaet blir mer helhetlig og man blir også mer hel som menneske når man er rause mot hverandre, sier glasskunstner Camilla Knapstad.

— Og så er det mye gøyere enn om vi skulle stått på hver vår stand, sier Monica Hattrem i Butikkpikene.

Driftige sørlendinger

De kreative gründerne driver hver sine små bedrifter, men felles for dem alle er at de er fra Sørlandet og ønsker å inspirere og bli inspirert til å gjøre en enda bedre jobb. Derfor slo de seg likegodt sammen under høstens gave- og interiørmesse, og delte stand. Sykkelpikene er en nettbutikk som selger feminint sykkelutstyr rettet mot hverdagssyklingen. Glasskunstner Camilla Knapstad har eget glassblåserverksted i Kristiansand, sammen med sin mann. Monica Hattrem og Kirsti Hanssen er gründerne av nettbutikken 2 i Spann, som nå er solgt. Nå bruker de i stedet sin dyrekjøpte erfaring til å hjelpe andre små bedrifter med å etablere nettbutikk, gjennom firmaet sitt, Butikkpikene.

— Det er mye å forholde seg til når man skal starte nettbutikk, og mye vi selv gjerne skulle visst om før vi satte i gang. Det handler likevel ikke bare om å gjøre forretning, men også om å jobbe for mer raushet og samarbeid, både mellom mennesker og i næringslivet, sier Kirsti Hanssen.

— Det handler også om å erkjenne at alle ikke trenger å være best på alt. Det er bedre å bruke energien på det en er god til, og heller be om hjelp når man står fast, sier Monica.

SAMHOLD: - Dette er utrolig lærerik og nettverksbyggende, og ikke minst veldig hyggelig. mener de kvinnelige gründerne (f.v.): Camilla Knapstad, Kirsti Hanssen, Marit Løvstuen, Signelill Andersen og Monica Hattrem Foto: Kari Byklum

Raushetens tid

Og for å illustrere fellesskapet enda sterkere, solgte de likegodt forfatter og journalist Kathrine Aspaas sin bok, Raushetens tid, fra standen.

— Da jeg leste den slo det meg at: «Åja, det er jo akkurat dette det handler om. Være rause og dele, sier Camilla.

— Som kvinnelige gründere er det bra å dele erfaringer og kompetanse, og dermed bidra til at andre kvinner får oppfylt sine drømmer, sier Kirsti.

Nettverksbygging

Damene ler. Humøret og stemningen er god, og det smitter over på de som går forbi standen.

— Dette er utrolig nettverksbyggende. Jeg er egentlig farmasøyt, men fikk avspasert et par dager fra apoteket, sier Signelill Andersen.

— Hun er andre generasjons Arnardo og vår egen sirkusprinsesse, sier damene i kor før vi rekker å spørre hva Signelills funksjon er.

— Hun holder i trådene og sørger for at alt går greit, forklarer de.

Kanskje ikke så rart at damene også serverer popcorn på standen som de, naturlig nok, har kalt Sirkus.

— Det er en lett blanding av mye og dermed litt sirkus, så det passer bra, sier Kjersti.