SELVPLUKK: Bærene står klare til å brukes i saft, syltetøy og kaker. Foto: Siril Aartun
SØTT: Blåbærmuffins er enkelt å lage, og smaker fantastisk. Foto: Siril Aartun
PERSONLIG: Så enkelt kan det gjøres: et stempel på et stykke fint papir både merker og pynter saftflaskene. Foto: Siril Aartun
I HAGEN: Med laptopen på fanget i sin frodige hage finner Guro Birkedal inspirasjon på nettet. Foto: Siril Aartun

LILLESAND: — I sommer plukket jeg fem kilo rips fra egen hage. Siden jeg ikke hadde tid til å bruke dem da, så frøs jeg dem ned. Nå tar jeg dem opp, tiner dem over natta og lager saft. Det kan man gjøre med alle typer bær. Det er fint å få brukt naturressursene våre, og med hjemmelaget saft slipper jeg tilsetningsstoffer, sier Guro.

Man må beregne omtrent tre timer til halvtinte bær, eller to timer med ferske. Alt man trenger, er en saftkoker, bær, vann og sukker.

— Mange har sikkert en saftkoker stående i skapet. Ellers kan det kjøpes både nytt og på gjenbruksbutikker, sier hun.

HJEMMELAGET: Noen kilo bær, sukker, vann og en saftkoker er alt man trenger for å lage deilig, naturlig saft. Guro Kristine Birkedal demonsterer. Foto: Siril Aartun

Mens saften koker, rekker Guro å lage både syltetøy, blåbærmuffins og personlige etiketter til flaskene og glassene som hun fyller med de ferdige produktene. Så setter hun seg gjerne i godstolen og strikker litt.— Man kan rekke mye på en formiddag. Noen synes kanskje det er litt dillete å holde på med dette, men for meg er det en glede å skape noe og være kreativ. Det er godt for sjela! I tillegg er det veldig koselige vertinnegaver. Folk har gjerne skapene fulle av ting, men en personlig, spiselig gave blir ofte satt stor pris på. Den er jo laget med masse kjærlighet, sier Guro.

Tutti frutti

Syltetøyet hun lager er en eksklusiv og smakfull kombinasjon av blåbær, bringebær og rips.

— Jeg kaller det tutti frutti. Det er ingen hemmelig oppskrift, rett og slett bare bær og sukker. Man bør smake seg til hvor mye søtt man vil ha i, noen liker det syrligere enn andre. Jeg tar det på glass eller i bokser og fryser det før jeg bruker det. Da blir det best synes jeg, sier Guro.

KOSEKROK: I godstolen på kjøkkenet liker Guro Birkedal å sitte med strikketøyet mens hun venter på at saften skal koke ferdig. Foto: Siril Aartun

Selv om vi snart er i september, så er det fortsatt mulighet for å plukke blåbær. Også rips og rognebær er lurt å høste nå.— Vi var nylig en liten tur i skogen, og fant masse bær. Men jeg synes det aller gøyeste er å komme hjem etter turen, og lage ting av det jeg har høstet, sier Guro og setter fram ferske blåbærmuffins.

Inspirert av Instagram

Guro finner mye inspirasjon på blogger, hvor hun henter både oppskrifter og interiørideer. I tillegg sluker hun alt som finnes av interiørblader.

— Alt må ikke se like perfekt ut som på blogger eller i bladene, det viktigste er at man finner sin personlige stil. Det er ingen som lager ripssaften helt likt, og derfor blir produktene unike og spennende uansett, sier Guro.

PERSONLIG: Saft og syltetøy blir flotte vertinnegaver når de fylles på fine flasker og glass. En personlig etikett er prikken over i'en. Foto: Siril Aartun

Hun er også aktiv på bildedelingstjenesten Instagram.— Der er det masse inspirasjon å hente. I tillegg er det gøy å få positive tilbakemeldinger på det jeg selv legger ut. Men jeg er nøye hvem jeg følger, er det bare kattebilder, så gidder jeg ikke, sier hun og ler.