KRISTIANSAND: Som tidligere offiser har kjønnsnøytral verneplikt vært en viktig sak for Linda Verdal. Hun fikk løftet saken inn i fylkespartiet som enstemmig gikk inn for dette og tok saken videre til landsmøtet.

Og med søndagens vedtak kan endringene bli vedtatt i Stortinget i juni.

Statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg sier vedtaket er modig og noe Arbeiderpartiets landsmøte 2013 kommer til å bli husket for.

– Dette er et punkt som er en milepæl. Vedtaket om kjønnsnøytral verneplikt kommer til å stå som et viktig og prinsipielt vedtak, sa Stoltenberg da han søndag ettermiddag oppsummerte helgens landsmøte.

Mange seire

Linda Verdal synes det er flott at dette vedtaket i et likestillingsperspektiv kom det året vi feirer at det er 100 år siden kvinnene fikk stemmerett.

— Det norske samfunnet er bygget på rettigheter og plikter. Og når vi vet at det norske forsvaret må ha de beste hodene, er det viktig at vi nå dobler antall aktuelle kandidater til å avtjene verneplikten. Da får vi de best motiverte og de beste hodene inn i forsvaret, sier Verdal som synes hun som fylkesleder kunne reise hjem med en koffert full av seierssaker for Vest-Agder Ap etter landsmøtet.

— Saker som finansieringen av universitetene, konsekvensutredningen, helseregion-saken og nå også kjønnsnøytral verneplikt gir oss et glimrende utgangspunkt for å drive valgkamp på Sørlandet, sier Linda Verdal.

Tidligere har også landsmøtene til regjeringspartnerne SV og Senterpartiet gått inn for å innføre kjønnsnøytral verneplikt. Også landsmøtet i Venstre vil gjøre verneplikten kjønnsnøytral.

Når de første innkallelsene om obligatorisk sesjon og militærtjeneste for jenter vil bli sendt ut er ikke klart, men Stortinget vil vedta kjønnsnøytral verneplikt før sommerferien.