KRISTIANSAND: — Jeg vil huske pappa som en raus og kjærlig person, sier yngstesønn Ole Jacob Rynning-Tønnesen (46).

Hans far Carl Mentz Rynning-Tønnesen, som var politimester i Kristiansand fra 1979 til 1992, døde søndag morgen på Sørlandet sykehus Kristiansand. Han ble innlagt sist onsdag.

Døde av lungebetennelse

— Han var svak av elde, og døde av lungebetennelse. Det var ikke uventet, men det kjennes tungt for oss i familien, sier sønnen Ole Jacob.

Rynning-Tønnesen var kjent som en tøff politimester, men sønnen påpeker at faren hadde sine myke sider.

— Han hadde omsorg for de som falt utenfor samfunnet. Han var god til å spissformulere seg, og hadde ordet i sin makt, sier sønnen.

Begraves i Kristiansand

Rynning-Tønnesen etterlater seg kona Grete (81), tre sønner og sju barnebarn.

Før han ble innlagt på sykehus onsdag, hadde han ifølge sønnen de to-tre siste årene vekslet på å bo hjemme med kona Grete i Henrik Wergelandsgate og på Valhalla omsorgshjem.

Ifølge sønnen skal Carl Mentz Rynning-Tønnesen begraves i Kristiansand.

Rikt yrkesliv

Ifølge Det store norske leksikon bodde Rynning-Tønnesen de første seks år av sitt liv på Jevnaker, men vokste opp i Kristiansand, hvor faren var politimester fra 1930, bare avbrutt av opphold i Sverige og Storbritannia under den annen verdenskrig.

Han tok middelskoleeksamen 1941, examen artium i Uppsala 1943 og juridikum i Oslo 1949. Han var løytnant i militærpolitiet i Tysklandsbrigaden 1950–51, dommerfullmektig i Tønsberg 1951–53, sekretær i Justisdepartementet 1953–55, konstituert sysselmann på Svalbard 1955–56, førstesekretær i Justisdepartementet 1956–60, politifullmektig i Bergen 1960–63 og i Kristiansand 1963–68 og politiinspektør og sjef for Ordensavdelingen ved Bergen politikammer 1968–79. I 1979 kom han tilbake til sin hjemby Kristiansand som politimester.

Hedret av Haugli

Da Rynning-Tønnesen gikk av for aldersgrensen i 1992, skrev politimester Willy Haugli en sang til sin kollega.

Der heter det: “Rynning-Tønnesen, C. M. / er en mester som gikk hjem / hjem til hjertene til alle litt aparte / når du slo til med humør / fikk Justitia kulør / ja, vår verden ble mer fargerik enn før.”

Wallevik: - En markant skikkelse

Tidligere ordfører i Kristiansand, Bjørg Wallevik, vil minnes Rynning-Tønnesen som en godt likt og respektert politimester.

— Det er trist å høre at han er gått bort. Han var en markant skikkelse, og han hadde god kontroll som politimester. Han hadde en direkte, ganske saftig humor, fremhever Wallevik.