KRISTIANSAND: — Det er indre stemmer som sier hva jeg skal gjøre, og jeg gjør det ufrivillig, fortalte 31-åringen i Kristiansand tingrett i dag.

Den 31 år gamle iraneren var nok en gang i retten tiltalt for å ha stjålet biler etter først å ha gått inn gjennom åpne dører til hus og leiligheter. Stort sett foregår tyveriene i hans nærområde i Voiebyen i Kristiansand. Han har de siste årene fått syv dommer for vold, vinningsforbrytelser og narkotika.

For et par år siden stjal han 10-20 biler i Vågsbygd og Søgne. Mange biler ble funnet igjen i Vennesla, fordi han hadde kjæreste der en periode. I Vennesla pleide han også å ta nye biler.

Helst BMW

31-åringen foretrekker BMW. 25. oktober tok han først en BMW i Pramveien i Voie. Den kjørte han med til Langenes. Der stjal han en ny BMW i Øygardsheia.

I tingretten torsdag var det tema om mannen er strafferettslig tilregnelig eller ikke. Selv hevder den tiltalte at han er psykotisk.

— Jeg hører stemmer. Fra Gud, fra min mor og min far og fra min bror. De sier at jeg skal gjøre det jeg gjør, sa den tiltalte, og henviste til de straffbare forholdene han er tiltalt for.

Iraneren, som kom til Norge i 2001, sier at han er psykotisk. Han listet i retten opp en rekke medikamenter som han har fått i fengselet. Det er gjennomført flere psykiatriske undersøkelser av tiltalte som konkluderer med at han ikke er psykotisk, og at han derfor er strafferettslig tilregnelig.

UtilregneligSpørsmålet om hans mulige psykose var derfor tema i retten. Tiltaltes forsvarer, advokatfullmektig Susanne Moe, mener han er strafferettslig utilregnelig på grunn av psykose.

Aktor, politiadvokat Jørgen Henriksen, minnet retten om at tiltalte tre ganger har vært gjennom fullstendige rettspsykiatriske undersøkelser med sikte på å kartlegge tilregneligheten. I alle rapporter, den siste fra februar 2010, konkluderer med at 31-åringen er strafferettslig tilregnelig.

De psykiatrisk sakkyndige har tidligere antydet at tiltalte i korte perioder kan ha vært psykotisk, men at denne psykosen skyldes rusmisbruk.

I tillegg til biltyverier var iraneren også tiltalt for kjøring uten førerkort, og for å ha stjålet matvarer fra Rema 1000 i Voiebyen. Han erkjente alt i tingretten, og aktor ba om at han ble dømt til fem måneders ubetinget fengsel.