KRISTIANSAND: — Jeg klatret med kjæresten min, Åse. Hun var veldig flink og gjorde alt riktig da jeg falt ned cirka 15 meter og landet på hodet. Hun klarte å fire meg ned til sin stamplass. Så klatret hun inn til stamplass, tok ned tauet, la til et nytt og firte meg helt ned. Hun gjorde alt riktig, sier Bjarte Vestøl som også sender en takk til de som tok imot ham ved foten av fjellet.

Skadene

Bjarte Vestøl falt ned mens han klatret i det bratte fjellpartiet i Ravnedalen som kalles “Wish you were here" - “Thank God you are not”.

Han er slått gul og blå, har sydd 17 sting i hodet, og fått tommelen vridd tilbake på plass av legene på sykehuset, der han onsdag ble behandlet på intensivavdelingen og senere på ortopedisk avdeling.

— Jeg har det greit nok. Kanskje ikke helt topp, sier Bjarte Vestøl.

17 sting: Bjarte Vestøl måtte sy 17 sting i hodet etter fallet. Nå takker han kjæresten Åse for at det gikk så bra. Foto: Kristin Ellefsen

Sent onsdag kveld fikk han reise hjem.

— Det er helt utrolig. Men jeg har nok stusset borti veggen. Det ser slik ut på skrubbsårene på kroppen. Jeg har ikke falt rett ned. For da hadde jeg jo hatt dårlige odds, for å si det sånn, sier Vestøl som falt med hodet først.

Min feil

— Det er viktig for meg å få sagt at fallet var min feil. Det er ikke farlig å klatre i Ravnedalen. Den løypa jeg klatret i dag, har jeg klatret mange ganger før, sier Vestøl.

Og som alltid sier han det rett ut, uten filter:

— Jeg falt fordi jeg slurvet!

klatreulykke 2.jpg Foto: Jon Anders Skau

— For det første skulle jeg hatt hjelm. Da hadde jeg bare skadet tommelen. For det andre skulle jeg klatret med nye sko. Jeg brukte et par som var slitt. For det tredje skulle jeg hatt med stålbørste og børstet vekk det som var løst. Og til slutt: Jeg skulle hatt med en slynge til, og gjort en forankring til. Jeg hadde ikke med nok utstyr til det, og hoppet over en, sier Vestøl bestemt.

Skled ut

Vestøl anslår at han hadde cirka ti meter igjen til toppen da han falt.

— Jeg var på slutten av den andre taulengden, cirka ti meter fra toppen. Jeg hadde litt for tynt opptak, og mistet gikk av et fottak samtidig som det løsnet en stein som jeg holdt i, forteller Vestøl.

Fallet

— Det er ikke mye man rekker å tenke. Jeg prøvde å ta meg for. Kanskje derfor det gikk såvidt bra; en del skrubbsår, en tommel ut av ledd og litt sying i hodet, sier Vestøl.

— Jeg har sluppet veldig billig unna, konkluderer han.

— Så ditt råd til andre klatrere i Ravnedalen?

— Det er ikke farlig å klatrei Ravnedalen. Men man kan godt bruke hjelm, sier han.