KRISTIANSAND: — Fra å være et sted hvor leverer til skolene i skoletiden, kan vi løfte aktiviteten til å være et aktuelt sted for samfunnsdebatt, sier en svært glad direktør Aslak Brekke ved Stiftelsen Arkivet.

Tirsdag gikk Hovedutvalget for kultur og utdanning i Vest-Agder inn for å støtte planene om 8 millioner kroner til renovering og nybygg. Det er tre år etter at Brekke startet med planene, og to år etter at vinnerprosjektet Dialog vant arkitektkonkurransen.

Nybygget er planlagt å koste 80 millioner kroner. 2,5 millioner kroner er allerede brukt til planer og tegninger. Det vil gå mange år før bygget reises.

Behov

Stiftelsen Arkivet er et nasjonalt kompetansesenter, og ett av flere freds- og menneskerettighetssentra. Fra Aslak Brekke begynte i 2003 har antallet årsverk økt fra 2,3 til 15 årsverk.

Spaden blir ikke satt i jorda før bygget er fulllfinansiert. Foto: Stitelsen Arkivet

— Bygget vårt er sprengt. Vi har ikke ledig kontorkapasitet, vi tåler ikke mer aktivitet. Bygningen hindrer i dag nærmest folk å komme, sier Aslak Brekke.Et nybygg vil bety at kapasiteten øker fra 1400 til 2400 kvadratmeter.

Penger

Vedtaket fra tirsdagens møte i kulturutvalget betinger altså at Fylkestinget støtter vedtaket i neste møte 24. april. Betingelsen heter at prosjektet fullfinansieres.

Bevilgningene vil bli innarbeidet i økonomiplaner for perioden 2016 til 2019. Det er ventet at Kristiansand og Aust-Agder fylkeskommune følger opp.

— Vi kan ikke begynne å bygge før vi har bevilgninger på hele summen. Derfor er vedtaket i kulturutvalget et gjennomslag for oss. Det er en tydelig og sterk håndsrekning. Vi søkte i utgangspunktet om 16 millioner kroner. Fylket svarer med å gi halvparten, og utfordrer Kristiansand og Aust-Agder til å gi like mye, sier Brekke.