KRISTIANSAND: Agder politidistrikt bruker forsatt et analogt sambandsnett. Det kommuniserer ikke med det digitale nettet som politiet i Oslo bruker.

— Vår patrulje fanget opp via bilradioen at det hadde vært en eksplosjon i Oslo. Det kom som kjent ingen henvendelse til vår bil på politisambandet, ganske enkelt fordi det i Oslo brukes et digitalt nett, mens vi fortsatt har analogt politisamband. Dersom Oslo politidistrikt hadde sendt ut en etterlysning etter Breiviks bil, ville vår bil ikke fått denne meldingen på grunn av at det brukes to forskjellige politisamband, sier Bård Austad, sjef for operasjonssentralen ved Agder politidistrikt, til Fædrelandsvennen.

I OSLO: Agderpolitiet var i Oslo og ble forbikjørt av Breivik. En etterlysning ville aldri blitt fanget opp av patruljebilen fra Kristiansand fordi Oslo og Agder har forskjellig politisamband, forteller sjefen for operasjonssentralen, Bård Austad. Foto: Kjartan Bjelland

22. juli-kommisjonen skriver i sin rapport at en bil fra Agder politidistrikt befant seg i Oslo 22. juli. Det var en arrestforvarer og en polititjenestemann som skulle transportere en person til Gardermoen som skulle sendes ut av landet, opplyser Austad.

Forbikjørt av Breivik

I rapporten fra kommisjonen heter det:

"Kort tid etter eksplosjonen kjørte en politibil fra Agder politidistrikt gjennom Oslo og inn i Bjørvikatunnelen. Den blir forbikjørt av Breivik som da er på vei til Utøya. Breivik tar av i sentrum, men de to bilene møtes igjen på E 18 ved Lysaker kl. 15.57. Politibilen kjørte etter Breivik, helt til han kjørte av ved Sandvika. Dette skjer etter at politiet hadde fått tips om bilen. Patruljen hadde ikke fått noen ordre eller meldinger – og operasjonssentralen visste ikke at bilen var der."

— Det er naturligvis problematisk med to forskjellige politisamband. Beredskapstroppen, Delta, har vært i Agder et par ganger det siste året på oppdrag. Da må troppen få sambandsutstyr fra oss for at vi skal kunne snakke sammen, sier Austad.