høyre-fax30.03.11.jpg

OSLO: Under helgens landsmøte i Oslo sentrum serveres god drikke og enda bedre galluper.

— Vi skal ha minst to mandater fra Aust-Agder og tre fra Vest-Agder. Det er absolutt mulig, hevder fylkesleder og Lillesand-ordfører Arne Thomassen overfor Fædrelandsvennen.

Skal Høyre øke fra dagens to til fem stortingsrepresentanter, av totalt ti på Agderbenken, må partiet oppnå rundt 33 prosent av stemmene i begge Agder-fylkene.

- Fullt mulig

— Ble det litt mye farris til lunsj i dag?

— He-he. Nei, vi må ha dette som et mål. Når vi nå er i ferd med å bli det største partiet, er det fullt mulig å gjøre det Ap gjorde i partiets glanstid, svarer Thomassen.

— Det tror jeg også, innskyter Ole Guttorm Ihme, fylkesleder fra Vest-Agder.

Høyre har etter høstens sterke valgresultat ti av 30 ordførere på Sørlandet, pluss begge fylkesordførerne.

— Men hvordan få KrF til å akseptere Frp i regjering?

— Det der tror jeg er et forbigående spill. De er nødt til å velge side, akkurat som Venstre og Frp har gjort. Jeg tror KrF vil gjøre det samme, deres velgere vil ha klar og tydelig tale før valget, svarer Thomassen.

— Så KrF havner i regjering med Frp?

— Ja, ja, svarer han skråsikkert.

Firepartiregjering?

For selv om det nærmer seg rent blått flertall (H/Frp) i de siste meningsmålingene, vil Høyre ha med både Venstre og KrF på flyttelasset inn i regjeringskontorene. Firerbanden ligger an til å kapre 100 av Stortingets 169 mandater.

— De fire partiene blir bedre av å samarbeide. Når Høyre, KrF og Venstre har sittet i regjering, har politikken blitt fornuftig og situasjonsbestemt. Får vi med Frp også, ender det opp med en god politikk for landet, mener avtroppende stortingsrepresentant Peter S. Gitmark.

Hvem som skal representere Agder-fylkene avgjøres av nominasjonsmøtet i november. Før sommeren skal alle navn på bordet, mye tyder på at ordfører Ingunn Foss (Lyngdal) og stortingsrepresentant Svein Harberg (Grimstad) vil toppe listene i henholdsvis vest og aust.

I vinter ble det spekulert i om durkdrevne Arne Thomassen skal representere vestfylket, en flyttemanøver som er gjort andre steder for å sikre innpass. Det blir mer aktuelt ettersom kristiansandspartiet ikke har en soleklar kandidat i ermet.

— La oss se litt bort fra geografi og finne de dyktigste folkene, som kan gjøre den beste jobben for Vest-Agder og for landet, sier Gitmark fra Kristiansand.

- Ikke ta for gitt

Høyre nærmer seg, nasjonalt og lokalt, en oppslutning på 30 prosent. Både i Vest- og Aust-Agder var Høyre størst i Fædrelandsvennens siste partibarometer for én måned siden.

— Vi skal ikke ta en borgerlig regjering for gitt. To ting må til for å sikre regjeringsskifte: Hardt arbeid for borgerlig flertall, og vilje til samarbeid fra alle borgerlige partier, sa partileder Erna Solberg til landsmøtet i går.

Det har visnet mange roser siden Høyre var i bunnen av bølgedalen, med snaue ti prosents oppslutning i 2005. — Mange ønsker et regjeringsskifte, det viser alle målinger, mener Ingunn Foss, som erkjenner at hun er en het kandidat til å bli Vest-Agders førstekandidat.

— I den grad partiet lokalt gir meg støtte og tror jeg kan gjøre en god jobb, er det interessant.