LILLESAND: — Til vanlig selger vi hestekjøtt tilsvarende én hest i løpet av en måned. Nå selger vi én hest i løpet av ei eller to uker. Etterspørselen er større enn på lenge, forteller Jens Øystein Eide, daglig leder ved slakteriet Jens Eide AS i Lillesand.

Det vil si at salget av hestekjøtt hos Lillesand-slakteren Eide de siste ukene har blitt doblet.

— Det er det ingen tvil om. Det handler jo ikke om store mengder hestekjøtt, men interessen har altså blitt større, poengterer Eide.

På tross av den såkalte hestekjøttskandalen, der uønsket hestekjøtt har havnet i en hel rekke matvareprodukter, blant annet lasagne og Ikea-kjøttboller, vil enkelte av slakter Eides kundene altså ha mer hestekjøtt.

Hest i spekemat

Hvert år slakter bedriften i Lillesand 100 hester.

— Det meste av hestekjøttet sender vi fra oss til spekematfabrikker. Det er jo en kjent sak at en del spekemat inneholder hest. I Stabburets spekepølser er det nesten bare hest, forteller Jens Øystein Eide.

- Hva er spesielt med hestekjøtt?

— Det er et ordinært kjøtt. Kjøttet har en søtlig smak, men det er vanskelig å sammenlikne det med andre typer kjøtt.

— God kvalitet

- Spiser du mye hestekjøtt selv?

— Ja, jeg har spist mange hestebiffer.

— Er det ikke litt rart at salget av hestebiff øker når omtalen av hestekjøtt er så negativ?

— Jo, det er jo det som er så rart. Men den norske hesten er av veldig god kvalitet. Kjøttet er godkjent av veterinær, så det er ingen sykdom i det, sier slakteren.