hestekrangel006.jpg Foto: Espen Sand

LINDESNES: Fædrelandsvennen skrev 1. juli om den årelange hestestriden langs Spangereidkanalen.

— Vi har fremdeles få konkrete svar i denne saken, innrømmer Rune Stokke, rådmann i Lindesnes kommune.

Jurist på saken

I Fædrelandsvennens tidligere sak kom det fram at naboene lot være å grille i hagen ved østavind. Stanken fra hestegården var så skjemmende at de holdt seg innendørs og lot være å invitere venner hjem. Beboerne i nabolaget mente også at dyrestellet var under enhver kritikk. I to år har velforeningen ventet på svar fra Lindesnes kommune.

— Er ikke to års behandlingstid noe lenge, Stokke?

— Jo, det er alt for lang tid, men denne saken er så komplisert rent juridisk at vi er nødt til å bruke tiden det tar. Vi har en jurist på saken, som ser gjennom lignende saker. Det viser seg at dommene kan gå i flere retninger, sier Stokke.

Det eneste svaret velforeningen har fått er at kommunen bekrefter at de jobber med saken. Det siste klagebrevet fra Spangereid Vel ble sendt til kommunen i juni 2013, denne gangen med kopi til Fylkesmannen i Agder.

Fraskriver seg ansvaret

Landbruksdirektør, Dag Petter Sødal, ved Fylkesmannen i Vest-Agder bekrefter at den spesielle saken har vært på hans bord.

— Vi har ikke fått bekreftet verken dyremishandling eller uhygieniske forhold. Vi ser derfor på saken som en ordinær nabostrid som må løses lokalt. Den eneste grunnen til at vi skal komme inn i saken igjen er om kommunelegen konkluderer med kritikkverdige forhold, sier Sødal.

Landbruksdirektøren innrømmer at saken ikke er hverdagskost hos Fylkesmannen.

Sjelden sak

— Det er veldig sjelden vi får en slik sak på bordet. For 20 år siden var det populært for folk å ha "garasjehester", men i dag er det få som har hester i tettbebygde strøk, sier han.

I saken avisen publiserte i sommer kom det fram at både mattilsynet, kommunens landbrukskontor og kommunelegen hadde frasagt seg ansvaret i saken. Når Fædrelandsvennen ringer kommunelege David Andersen får vi er helt annet svar.

— Det stemmer at jeg fikk denne saken på bordet, men kort tid etter fikk jeg kontrabeskjed fra helse- og sosialsjefen i kommunen om å se bort fra saken. Derfor kan jeg ikke uttale meg, sier Andersen.

Opplysningene overrasker kommunens rådmann Rune Stokke.

Enormt mange reaksjoner

— Dette var nytt for meg, og det ville vært interessant å vite hvorfor saken ikke har vært hos kommunelegen, sier rådmannen.

Helse- og sosialsjef, Jon Buestad, ønsker ikke å kommentere opplysningene om at han skal ha trukket saken for kommunelegen.

— Dette må jeg sjekke torsdag, sier han.

Ordfører Janne Fardal Kristoffersen fortalte tidligere i sommer at saken har gjort mange fortvilte.

— Jeg har fått enormt mange reaksjoner. Beboerne forteller at fine sommerdager ødelegges av lukten, og det har jeg stor forståelse for, sa Lindesnes-ordføreren den gang.

Eier av hestegården, Arild Birger Hansen, vil ikke gi noen kommentarer.

Eieren flyttet hestene

hestekrangel006.jpg Foto: Espen Sand

Kort tid etter Fædrelandsvennens oppslag i sommer forteller en av naboene at eieren flyttet hestene fra nabolaget.

— Rundt en uke etter oppslaget i avisen ble hestene flyttet. Vi har ikke sett dem siden, og har ikke fått noen forklaring av eieren. Sommeren har således vært helt topp og vi har vært mye ute i hagen uten sjenerende lukt, sier naboen, som ikke ønsker å stå fram med navn.

Leder i Spangereid Vel, Wenche Fjeldskår, bekrefter at sommeren har vært fin for beboerne i Høllen.

— Tilbakemeldingene fra naboene ved hestegården er at hestene har vært borte fra gården en tid og at naboene nå har det helt topp. Dersom hesteeieren ser på flyttingen som permanent, så må vi si oss ferdig med denne saken, sier Fjeldskår.