VEST-AGDER: — Det er bra at kvinner i Vest-Agder gjør seg gjeldende i politikken, sier Kari Henriksen (Ap) til Fædrelandsvennen.

Likestillings- og diskrimineringsombudet har gjort en gjennomgang av det nye Stortinget og funnet at Vest-Agder topper listen over fylkene med best kvinneandel.

Fire av seks i Vest-Agder er kvinner, noe som utgjør 67 prosent. Kvinneandelen på Stortinget blir samlet sett rett i underkant av 40 prosent.

- Tilbakeskritt for likestillingsarbeidet

Henriksen representerer det partiet som kommer nærmest en lik fordeling mellom kvinnelige og mannlige representanter, med en kvinneandel på 51 prosent.

De tre andre kvinnene fra Vest-Agder er Åse Michaelsen (Frp), Norunn Tveiten Benestad (H) og Ingunn Foss (H).

— Selv om det kommer kvinner fra Agder på Stortinget betyr ikke det at vi får bedre politikk. De andre representerer borgerlige partier som jeg mener ikke har en god likestillingspolitikk. Å fjerne pappaperm og innføre kontantstøtte er to av hovedgrepene som Høyre og Frp tar. Det er et tilbakeskritt for likestillingsarbeidet og spesielt for Sørlandet, mener Ap-politikeren.

— Samlet sett har de borgerlige partiene ofte flest menn i partiet. I Frp er det lav presentasjon av kvinner og de har bidratt til å trekke ned representasjonen i Stortinget, sier Henriksen.

- Ikke så opptatt av kjønn

Ordfører i Lyngdal, Ingunn Foss, er stemt inn på Stortinget som Høyres 1. kandidat i fylket.

— I utgangspunktet er jeg ikke så opptatt av kjønn, men jeg synes at 50/50 er det ideelle. Jeg synes det er hyggelig at vi i Høyre klarte å få to damer på 1. og 2. plass i vårt fylke, selv om det var litt tilfeldig. Tradisjonelt sett har vi ligget dårlig an med likestilling på Sørlandet, så det er hyggelig at vi nå markerer oss i denne retningen ved at Vest-Agder har best kvinneandel, sier Foss.

Høyre har 38 prosent kvinner i sin stortingsgruppe.

— Lokalt i Lyngdal har vi bare 27 prosent, så 38 prosent høres ganske bra ut, mener Foss.

Sp best, Frp dårligst

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik er ikke fornøyd:

— Enkelte partier kommer godt ut, men de aller fleste partiene har store kvinneunderskudd blant sine representanter. Det er for dårlig og skyldes at partiene ikke prioriterer dette. Det er viktig at de som skal styre og bestemme på våre vegne, representerer de vi er, sier hun i en pressemelding.

Sp kommer best ut med 70 prosent kvinner, mens Frp kommer dårligst ut med 21 prosent kvinneandel. Her er bare 6 av 29 representanter kvinner.

— Senterpartiet er det partiet som har nominert fleste kvinner på toppen av listene. Det gir uttelling nå. Frp og flere av de andre partiene gjør en for dårlig jobb, og resultatene av det ser vi i nok et mannsdominert storting, sier Ørstavik

KrF, SV og Venstre har alle en kvinneandel på rundt 30 prosent.