UNDERSØKTE: Familien tok ut en del ketchup på tallerkenen. Der fant de mellom 40 og 50 mark. Foto: Kjetil Nygaard
FLERE MARK: Øystein Finsådal fant 40-50 mark i ketchupen. Foto: Tipser

KRISTIANSAND: Onsdag ettermiddag satte Øystein Finsådal (32), sønnen Erik (8) og datteren Helene (6) seg ved middagsbordet hjemme på Høietun i Kristiansand. På menyen sto pølser i lompe, og ketchup var et naturlig tilbehør.

– Æsj! Jeg vil ikke ha mark på pølsa, pappa! utbrøt plutselig Erik.

Far i huset trodde bare sønnen tullet, men fikk seg en overraskelse da han kikket bort på sønnens tallerken.

– Der så jeg en liten hvit makk som kravlet rundt i ketchupen. Det var skikkelig ekkelt, sier 32-åringen.

Kommunikasjonsdirektør Dag Olav Stokken i Stabburet anbefaler folk å sette korken på ketchup-flaska, spesielt nå om høsten: – Dette er etter all sannsynlighet mark fra fruktfluer. De er glad i tomater, og kan ta seg ned i ketchupflaska og legge egg hvis den står uten kork. Derfor er det viktig at korken blir stående på, sier Stokken.

Flere hundre mark

For å sjekke om det var flere mark, sprutet Øystein en stor dose ketchup ut på tallerkenen.

MARK: Her krabber en mark på pølsa som Erik Finsådal (8) var i ferd med å bite over. Foto: Tipser

– Litt etter litt kravlet det frem flere mark. Det var i alle fall 40–50 stykker, og de krabbet jammen fort, sier han.Naturlig nok forsvant matlysten til familien på tre raskt.

– Jeg ble ganske så forbannet egentlig. Ketchupen er forholdsvis ny og har en holdbarhetsdato helt til 20.06.2014, og da forventer man jo ikke dette.

Fant møll i pizzadeig

Og det er ikke første gang Finsådal har hatt uappetittlige opplevelser. I 2011 opplevde han å finne en sprell levende mark og flere møll-lignende insekter i pizzadeig-posen fra Mølleren.

– De sendte meg sekk og håndkle med reklamen deres som plaster på såret. Det synes jeg var teit. Etter en slik opplevelse hadde jeg ikke så veldig lyst til å være levende reklame for firmaet deres, sier han.

Det første han gjorde etter å ha funnet marken var å forsøke å ta kontakt med Idun, som lager ketchupen, men der hadde alle gått for dagen.

– Vi har jo brukt denne ketchupen til spagetti og pizza tidligere i uka. Bare tanken på at jeg har spist noe av dette er kvalm, forklarer Finsådal.

Mysteriet oppklart

Kommunikasjonsdirektør Dag Olav Stokken i Stabburet, som produserer Idun tomatketchup, kjente straks igjen marken da han fikk oversendt et bilde.

UNDERSØKTE: Familien tok ut en del ketchup på tallerkenen. Der fant de mellom 40 og 50 mark. Foto: Kjetil Nygaard

– Dette er etter all sannsynlighet mark fra fruktfluer. De er glad i tomater, og kan ta seg ned i ketchupflaska og legge egg hvis den står uten kork. Derfor er det viktig at korken blir stående på. Problemet har blitt mye mindre etter at vi for to år siden innførte en mye større kork som folk ikke roter bort, sier Stokken.Han legger til at ketchupen varmebehandles og forsegles på en måte som umuliggjør at marken kan ha vært der fra fabrikken. Den forklaringen kjøper Finsådal.

– Flaska har stått uten kork. Det skal jeg definitivt passe på i tiden fremover, sier kristiansanderen.