kammermusikk003.jpg Foto: Espen Sand

LINDESNES: Under jubileumskonsertene i Fjellhallen denne helgen har Wenk-Wolff samlet et knippe dyktige musikere fra flere verdenshjørner.

— I år har vi en amerikaner på bratsj, en fiolinist fra Japan, to musikere fra Finland, en italiener og en østerriker i tillegg til meg og min bror Veit Wenk-Wolff. Fem av disse musikerne har aldri tidligere deltatt på kammermusikkfesten, smiler Dagny Wenk-Wolff.

Øver på internett

Hun er selv født og oppvokst på Goksem, kun et par steinkast fra landets sydspiss, og bor i dag i Salzburg i Østerrike hvor hun jobber som profesjonell fiolinist. I ti år har hun gjennom sin erfaring som musiker, samlet et knippe dyktige musikere og laget en internasjonal kammermusikkfest på hjemstedet. Det er blitt hennes fornøyelige prosjekt.

— Jeg har vært mye rundt i verden, og har blitt kjent med mange musikere. Denne kammerfestivalen er en fornøyelse å kunne arrangere. Jeg sender musikkstykkene rundt til musikerne gjennom e-post, og så øver vi hver for oss. Vi har heldigvis noen dager her sammen, slik at vi får øvd sammen før de tre konsertene, sier Wenk-Wolff.

Rød tråd

Gjennom de tre konsertene er fiolinisten opptatt av den røde, musikalske tråden.

— Jeg pleier å ha flere røde tråder under disse konsertene, og siden det er jubileum nå så har jeg valgt ut tre komponister som også har et jubileum. Benjamin Britten ville fylt 100 år, Felix Blumenfeld 150 år og Giuseppe Verdi 200 år. Disse tre komponistene blir blant annet representert med egne strykekvartetter, sier Wenk-Wolff.

Hun forteller at publikum vil bli servert ekte kammermusikk denne helgen.

— Misbrukes

Fjellhallen: Fra fredag til søndag kan man høre anerkjente musikere fremføre kammermusikk i fjellhallen. Fyrvokter Kjell Olsen skal være programleder, mens Dagny Wenk-Wolff står bak selve festivalen. Foto: Espen Sand

— Begrepet kammermusikk blir i mange sammenhenger misbrukt i dag. Folk forbinder kammermusikk med store oppsetninger både av musikere og publikum. Den ekte kammermusikken er musikk fremført av få musikere i mindre lokaler. Det spesielle er at den enkelte musikeren kan få vise seg frem i samspill med andre, sier fiolinisten.

Fyrvokter Kjell Olsen har tatt på seg oppgaven som programleder under festivalen. Han er selv dirigent i orkester, men innrømmer at han ikke har detaljkunnskap om kammermusikk.

- Intens fremføring

— Jeg har lært meg å bli glad i kammermusikken etter å ha vært på denne festivalen i flere år. Jeg vil si at det er en intens form for musikalsk fremføring, hvor du føler at musikeren spiller kun for deg. Det er en flott opplevelse i fjellhallen, sier Olsen.

Wenk-Wolff forteller at selve konsertstedet er en spesiell opplevelse, også for musikerne.

— Jeg får tilbakemeldinger fra nesten hver og en om at de ikke har opplevd maken til atmosfære og stemning, sier hun.

Hallen skal fylles til randen denne helgen. Det lovet fyrvokter Olsen allerede for ti år siden.

— Jeg sa på spøk for ti år siden at dersom Dagny klarte å arrangere denne festivalen hvert år, så skulle jeg sørge for at det kom 10 prosent flere tilskuere fra år til år. Det betyr at det i år ville vært 100 prosent besøk. Dessverre så tviler jeg på at vi klarer det, smiler Kjell Olsen.

Fakta:

Internasjonal Kammermusikkfest 2013

Arrangeres for 10. ende gang i Fjellhallen på Lindesnes Fyr

Festivalen går over tre dager denne helga

Musikere i år: Mary Ellen Woodside, fiolin. Minna Pensola, fiolin. Clemens Gordon, bratsj. Dagny Wenk-Wolff, fiolin. Kana Matsui, fiolin. Eriikka Nylund, bratsj. Veit Wenk-Wolff, cello. Giovanni Gnocchi, cello.