ARENDAL/ TINGRETTEN: Den domfelte mannen var ansatt som trener i en fotballklubb. I en periode fra høsten 2005 til høsten 2006 hadde han et samleie med en jente som var under 18 år. Fra høsten 2005 frem til våren 2007 hadde han flere enn 15 samleier med en annen fotballjente. Domfellelsen omfatter også andre seksuelle overgrep.

Mannen er i tillegg til fengselsstraffen dømt til å betale den ene jenta 30.000 kroner og den andre 80.000 kroner i oppreisningserstatning. Retten har også fradømt mannen retten til å inneha stilling, verv eller på annen måte utøve virksomhet rettet mot barn på ubestemt tid.

I retten aksepterte fotballtreneren rettighetstapet, og ifølge dommen hadde han under rettsmøtet full forståelse for at han kan oppfattes som risikabel i forhold til aldersbestemte lag. "Han ønsker imidlertid å ha anledning til å kunne trene voksne idrettslag, også selv om det er enkeltspillere på laget som er under 18 år", heter det i dommen fra Aust-Agder tingrett.

Rettighetstap

"Retten finner det klart at rettighetstap skal idømmes i et så alvorlig tilfelle som det foreliggende, og at særlige grunnet tilsier at tapet fastsettes på ubestemt tid. De straffbare handlinger viser at siktede er uskikket til eller kan misbruke sin stilling som trener for barn og unge under 18 år.

Siktede mangler de nødvendige motforestillinger når det gjelder å begå grenseoverskridende seksuell adferd overfor mindreårige. Også allmennpreventive hensyn taler med styrke for at han fratas retten til å inneha en slik stilling/verv. Retten er imidlertid av den oppfatning at rettighetstapet ikke bør omfatte trenervirksomhet for dame— og herrelag, der majoriteten av spillere er over 18 år. En slik stilling/verv vil heller ikke være rettet mot barn og unge".

Utnyttet jentene

I forbindelse med straffeutmålingen og vurderingen av erstatningen har retten lagt vekt på at fotballtreneren kynisk og målbevisst har utnyttet som stilling som trener til å etablere et nært tillitsforhold til to unge jenter og skaffet seg seksuell omgang med dem. "Siktede har utnyttet at de fornærmede var i en ung, lett påvirkelig og sårbar alder".

I formildende retning har retten lagt vekt på tilståelsen til mannen og påtatt seg ansvaret for handlingene, og at han viste stor forståelse og medlidenhet for jentene i retten. "I saker av denne type vil en tilståelse kunne ha stor betydning for de fornærmede, som dermed slipper tilleggsbelastningen ved kanskje ikke å bli trodd", heter det i dommen.