KRISTIANSAND: — Kostnadsøkningen er så stor at vi må gjennom en ny søknadsprosess til Helse Sør-Øst for å få finansiert dette, sier driftsdirektør Per Torgersen og prosjektleder Magne Gamman.

I november i fjor skrev Fædrelandsvennen at ombyggingen av operasjonssalene kunne bli flere 10-talls millioner kroner dyrere. Prosjektledelsen ved sykehuset jobber nå med endelig kalkyle, men foreløpig har prisen økt fra 236 millioner kroner til en kvalifisert gjetning på rundt 400 millioner kroner, opplyser Torgersen.

Forsinkelser

Han jobber nå intenst med å få ferdig en sak til styret ved Sørlandet sykehus 25. april. De må først godkjenne, før saken sendes videre til sykehuseier Helse Sør-Øst som må stå bak en stor del av finansieringen.

OMVISNING: Styreleder i Helse Sør-Øst Per Anders Oksum (f.v.) var nylig på omvisning i operasjonssalene som bygges om ved Sørlandet sykehus sammen med klinikksjef Geir Bøhler, byggesjef Øystein Melander og direktør Jan-Roger Olsen. Snart får han ny søknad om finansiering. Foto: Steinar Vindsland

I tillegg til denne kostnadsøkningen, vil styret også få seg servert betydelige forsinkelser. Fase 1 alene ser ut til å bli ett år forsinket. Blant annet må avansert teknisk utstyr gjennom omfattende testing før det kan tas i bruk.Det viser seg at fase 2 blir langt mer omfattende enn først planlagt. I november i fjor sa Gamman at han håpet å være ferdig med dette 17. mai 2014. Nå tyder alt på at det ikke blir ferdig før sommeren 2015. ## Ingen kontrakter

— Fase 2 er ennå ikke ferdig til anbudsrunde, dermed er ingen kontrakter inngått og da er det også vanskelig å fastslå sikkert når den blir ferdig, opplyser Gamman og Torgersen.

Ombyggingen omfatter ombygging av 13 operasjonsstuer med tilhørende topp moderne teknisk utstyr, nytt ventilasjonssystem, personalrom og dagkirurgien som er åpnet.

Han sier den store økningen i antatte prosjektkostnader i hovedsak skyldes feilberegninger i de første kalkylene helt tilbake til 2009. Dessuten viser det seg at prosjektet blir vesentlig mer omfattende enn først planlagt, blant annet med et nytt nødstrømsanlegg. Bare nødstrømsanlegget alene fordyrer med 24 millioner kroner.

Uklar

I fjor røk sykehusets prosjektledelse uklar med flere leverandører, som ikke gjorde jobben sin. Disse ble byttet ut, og sykehuset er nå i forhandlinger om kompensasjoner og avregninger. Dette dreier seg trolig om flere millioner kroner og kan ende med rettssaker dersom partene ikke oppnår enighet.

— Hele prosjektet ble forsinket av prosessen med bytting av leverandører, sier Torgersen.

Han anslår at bare tidsforsinkelsen på prosjektet gjør at det blir rundt 10 millioner kroner dyrere. Dessuten dukker det opp ekstraregninger på mer tekniske avanserte løsninger enn man tidligere hadde planlagt ut fra.

Frustrerte ansatte

De ansatte på kirurgisk klinikk opplever stor frustrasjon etter at de onsdag ble informert om forsinkelsene.

– Det betyr mye for arbeidsmiljøet at vi må vente mer enn ett år lenger på de siste oppgraderingene av operasjonssalene. De ansatte er frustrerte, sier klinikksjef Geir Bøhler.

Siden ombyggingen i fase 2 ikke vil øke antall operasjonsstuer, vil forsinkelsene ikke gå utover kapasiteten på pasientbehandlingen.

Det har vært mye fokus på at dårlig luftkvalitet i eldre operasjonsstuer kan gi økt smittefare, men Geir Bøhler forsikrer at alle målinger så langt har vært godt innenfor grenseverdiene.

Selv om han ikke vil overdramatisere følgene av forsinkelsene, mener klinikksjefen at det er viktig å få ombyggingene i mål så fort som mulig.