VENNESLA: — Det hele startet med tyveri av en bil i Vennesla. Denne bilen ble observert på et åsted i Iveland natt til i går, der det var innbrudd på en byggeplass ved Ivelandshallen. Tre personer ble observert på byggeplassen sammen med bilen, forklarer John Tomas Homme, lensmann i Vennesla og Iveland.

Politiet fikk melding om den stjålne bilen torsdag, og var på utkikk etter bilen. Den ble oppdaget på Evje, og politiet begynte å følge etter bilen. Da sjåføren ikke ville stanse, ble bilen til slutt stoppet med spikermatte på Hornnes. To menn satt i bilen, en 28-åring og en 41-åring. De to ble kjørt til arresten etter pågripelsen torsdag kveld. I løpet av natten er en 46 år gammel mann fra Vennesla også pågrepet, mistenkt for å ha vært med på innbruddet i Iveland.

— Det er fortsatt uklart hvem som har vært med på hva og hvem som siktes for hva. Det håper vi etterforskningen i dag vil bringe på det rene. Vi er ikke i tvil om at det er den bilen som er brukt under innbruddet i Iveland, og vi mener vi har pågrepet rett folk, sier Homme.

- Truet med øks

Under kjøreturen rundt Evje skal også de to som satt i bilen ha truet en annen bilist med øks.

— Et vitne i en privatbil fulgte etter de to rundt Hornnes, fordi han syntes de to oppførte seg mistenkelig. De to som satt i bilen har sikkert fått panikk, og skal ifølge vitnet ha stoppet opp, gått ut av bilen og mot ham med en øks i hånda. Vitnet oppfattet situasjonen som så truende at han måtte rygge og forsvinne, forteller Homme.

De to skal ikke ha vært i nærkontakt med vitnet, men de er siktet for trusler. I tillegg er sjåføren siktet for kjøring uten gyldig førerkort og mistenkt for kjøring i ruspåvirket tilstand. I tillegg er han anmeldt for ikke å ha stoppet for politikontroll.Alle tre mistenkes for bruk av narkotika. I tillegg kommer tyveriet av selve bilen og innbruddet i Iveland.

Kjenninger av politiet

De tre sitter i avhør fredag formiddag. Ifølge Homme er de to som satt i bilen på Hornnes "svært godt kjent" av politiet. 46-åringen som ble pågrepet natt til fredag er også kjent av politiet, men ikke i like stor grad.

— De to førstnevnte er straffet en rekke ganger tidligere for vinningsforbrytelser, narkotika og brudd på veitrafikkloven, sier Homme.

Ifølge Homme mistenkes den 28 år gamle sjåføren, som kommer fra Kristiansand, for å være hovedmannen. De to andre har bostedsadresse Vennesla.

Fredag ble den antatte hovedmannen varetektsfengslet, mens de to andre ble løslatt mot meldeplikt.

— Personen ble fengslet på bakgrunn av gjentakelsesfare, sier Jørgen Henriksen, politiadvokat ved Agder politidistrikt.

Det ble funnet mange gjenstander i bilen og under ransakingen, men det er ikke klart hva som tilhører bileieren og hva som eventuelt er tyvegods. Det er heller ikke klart hva som er stjålet fra byggeplassen i Iveland.