Ifølge politiadvokat Joakim Ziesler Berge mener påtalemakten at de to mennene står bak omfattende merverdiavgiftsbedrageri, skattesnyteri, utroskap, hvitvasking og brudd på regnskapsloven.

— Handlingene er utført i tilknytning til tjenester som ble levert til et bakeri i Oslo. De tiltalte har produsert fakturaer for fiktive tjenester for til sammen 37 millioner kroner, sier Berge.

Politiadvokat Joakim Ziesler Berge i Økokrim har vært involvert i bedragerisaken, og den som skal uttale seg på vegne av Økokrim. Foto: Lasse Lerdahl

— Pengene har blant annet blitt brukt til å betale svart arbeidskraft og til å gi de tiltalte utbytte. Videre er utbyttet forsøkt hvitvasket via en rekke transaksjoner til kontorer i Norge og utlandet, legger politiadvokaten til.

Falske fakturaer

Den ene tiltalte skal ha drevet virksomhet som underleverandør til en bakerivirksomhet, da i form av transporttjenester, enkelte bakere og personer som har pakket bakervarer.

— Her er det snakk om at østlendingen har brukt svart arbeid i form av polske sjåfører og pakkere. For å få opp utgiftene til selskapet har kristiansanderen fakturert til østlendingen, slik at han får igjen moms og samtidig klarer å dokumentere sine utgifter, sier politiadvokat Berge.

— En del av pengene som kristiansanderen fikk, har gått tilbake til østlendingen, noe er gått til å betale sjåførene svart og resten går til andre ting som er selskapet uvedkommende. Saken viser mest av alt at dette er penger som skulle ha gått til fellesgoder i samfunnet, har havnet rett i lomma på de to. Dermed er det også vanskelig for seriøse aktører å konkurrere i markedet, understreker politiadvokaten.

Må ta ansvar

Generelt sett mener politiadvokaten leverandører må passe på sine underleverandører, og tilse at alt skjer i henhold til lover og regler.

— I denne saken har vi hatt et godt samarbeid med Agder politidistrikt. Virksomheten til den ene tiltalte er en kombinasjon av svart og hvitt arbeid, som det i utgangspunktet var en virksomhet det ikke er noe galt med, påpeker Berge.

— Det var banker som sendte hvitvaskingsmeldinger i fjor etter at kristiansanderen fikk mye midler inn fra utenforstående, noe som ble fulgt opp med store kontantuttak. Politiet slo på grunn av at bankene følger opp sine hvitvaskingsmeldinger, at forholdet ble oppdaget, sier politiadvokaten.

Vietnam

Rettssaken er forhåndsberammet til Oslo tingrett i april. Det er satt av tre uker til hovedforhandlingene.

I tiltalen står det at de to mennene har disponert minst 13,8 millioner kroner av innkomne midler. Videre skal det ha vært overført i alle fall 7,8 millioner kroner til kontoer i Vietnam og Norge.

— Min klient har erkjent forholdene i all vesentlighet, sier østlendingens forsvarer, advokat Christian Hjort.

— Fra dag én har min klient erkjent straffeskyld. I en periode kom det ut av kontroll, og siden bare eskalerte alt. Nå ser han fram til å få lagt saken bak seg, sier kristiansanderens forsvarer, advokat Gøran Møller-Christiansen.