Prosjektleder Martin Westin (t.v.) og Johan Larsson i E. On Vind var godt fornøyd over at politikerne sa ja. I midten Odd Gunnar Tveit (Frp), som mente at vindmølleplanene i Birkenes er som en lotto-gevinst for kommunen.
Hytteeier Daniel Bakken fra Vennesla var skuffet over at politikerne sa ja til vindmøllepark. Her er han i samtale med Anne Kristiansen (KrF) etter møtet.

BIRKENES: — Jeg er veldig skuffet. Jeg skjønner ikke at de tør å rasere dette området for å tjene fire millioner i året. Det er skremmende, sier Bakken til Fædrelandsvennen.

KrF-politikeren fra Vennesla var en av rundt 100 tilhørere som fikk med seg at politikerne i Birkenes sa ja til bygging av 57 vindmøller.

Millioninntekt i eiendomsskatt, økt byggevirksomhet i bygda og flere muligheter for grunneiere var argumenter som vant fram.

— Det er pengene som rår, sier Bakken.

Han er av flere hundre hytteeiere ved Oggevatn, som mener vindmøllestøy vil ødelegge hele idyllen. Han og flere andre har tidligere varslet søksmål dersom planene blir gjennomført.

Krever inntektsgaranti

Kommunestyret leverer dermed en positiv høringsuttalelse til Norges Vassdrags- og Energidirektorat. Men politikerne krever samtidig en garanti for minst 15 millioner i årlige inntekter i 25 år.

De krever også at hytteeiere i nærheten blir kompensert av vindkraftselskapet E. On Vind. De som bor mindre enn 1500 meter fra en vindmølle skal få minst 10 prosent av markedsverdien på hytta si.

— Jeg oppfatter det slik at de sier nei dersom disse kravene ikke innfris, sier Bakken.

Odd Gunnar Tveit (Frp) mener derimot at et ja er et ja.

— Betingelsene som Høyre kom med er helt useriøse. Jeg tror ikke NVE kommer til å bry seg med dette, sier Tveit.

E. On Vind fornøyd

Ordfører Arild Windsland vil ikke uttale seg om at han tror kravene er realistiske.

— Det er ikke mitt ansvar. Det må NVE ta stilling til. Vi har avgitt en uttalelse hvor vi gir klar beskjed om hva som er viktig for oss, sier Windsland.

Prosjektleder Martin Westin i E. On Vind var også blant tilhørerne. Han var glad for at politikerne sa ja, selv om det ble med knappest mulig flertall, 11 mot 10. — Det var en spennende debatt, med mange gode argumenter, sier Westin.

— Er du klar til å bla opp 375 millioner kroner?

— Det kan jeg selvfølgelig ikke svare på nå, sier Westin.

— Hva med kompensasjon til hytteeiere?

— Vi forholder oss til de reglene som gjelder. Så vidt jeg vet har det aldri blitt betalt ut noen kompensasjon som dette i Norge tidligere, sier Westin.

Kan endre planer

Han avviser ikke at et annet krav vil bli innfridd. Politikerne krevde også at Oddehei og Bjelkeberg ble bygget ut før Storehei, ettersom Storehei er det mest attraktive av de tre områdene. Få av lokalpolitikerne var interessert i at kun Storehei ble utbygd, slik at det flotteste området ble ødelagt for en skarve inntekt på 4-6 millioner kroner.

— Jeg utelukker ikke at vi kan endre planen. Men alt avhenger av hva vindmålingene sier om hvor det blåser best, sier Westin.

Hytteeier Daniel Bakken vil nå ta opp kampen mot sentrale myndigheter.

— Det er bare å krumme ryggen. Vi har en plan B og kommer til å klage til Olje- og Energidepartementet. Dessuten har vi jo fått en miljøvernminister fra Lillesand, sier Bakken.