ARENDAL: Utstyret ved PCI-senteret (Hjertesenteret) i Arendal vært defekt siden juni. Sykehusledelsen har besluttet å legge innkjøp av nytt utstyr ut på anbud, en prosess som kan ta seks til ni måneder.

— Feil

Overlege Pål Gunnes ved Sørlandet Sykehus Arendal er kritisk til beslutningen.

— Her har ledelsen handlet helt feil, og dette setter oss som jobber ved Hjertesenteret i en vanskelig, nærmest umulig posisjon. Ved andre sykehus har man gått til hasteinnkjøp av nytt utstyr i lignende situasjoner. Utskifting av utstyr uten anbudsrunde kan da ta en til to måneder. På den måten kunne vi allerede hatt det nye utstyret på plass allerede, forteller Gunnes.

Han har nå sendt brev til både fylkeslegen i Aust-Agder og i Vest-Agder. Overlegen er bekymret for sikkerheten til enkelte pasienter ved såkalte samtidighetskonflikter, og ber derfor om at sykehuset skal omgå en offentlig anbudsrunde, og gå til hasteinnkjøp av nytt utstyr.

- Går ut over liv og helse

" Når det fungerende laboratoriet er opptatt med andre pasienter, som krever komplisert og langvarig behandling, kan dette ikke alltid avsluttes umiddelbart. Kommer det flere infarktpasienter samtidig, må noen nødvendigvis vente til den første er ferdigbehandlet. Grad av skade på hjertemuskelen er kritisk tidsavhengig. Utsettelse av behandlingen for pasienter med akutt infarkt kan føre til større skade på hjertemuskelen enn nødvendig og redusert mulighet for vellykket resultat, spesielt for de dårligste pasientene. Slike samtidighetskonflikter går ut over liv og helsetilstand hos disse pasientene", skriver Gunnes i brevet.

— Hverdagen preges av at vi må utføre to dagsprogram på ett laboratorium. I det daglige går ikke dette ut over pasientene, men det kan gjøre det i enkelte tilfeller for enkelte pasienter dersom det oppstår samtidighetskonflikter, utdyper Gunnes til Fædrelandsvennen.

Risikovurdering

Fylkeslege i Aust-Agder Ann Sofie Syvertsen vil ikke mene noe om situasjonen ved sykehuset i Arendal.

— Vi har sendt en formell forespørsel tilsykehuset om en risikovurdering, og de tiltakene som er iverksatt. Vi har bedt om et bilde av hvor ofte samtidighetskonflikter oppstår, og hva konsekvensene kan være, sier Syvertsen.

Sørlandet Sykehus har frist til 20. september med å svare på fylkeslegens forespørsel.

Ikke hasteinnkjøp

NEI: Direktør ved Sørlandet sykehus, Jan-Roger Olsen, vil ikke gå til hasteinnkjøp av utstyr til et nytt PCI-laboratorium i Arendal. Foto: Tore Andre Baardsen

Til Fædrelandsvennen opplyser direktør ved Sørlandet sykehus, Jan Roger Olsen, at sykehuset ikke vil omgå en offentlig anbudsprosess.— Vi har forbigått interne rutiner for å få en raskere prosess, men å omgå en offentlig anbudsprosess kan føre til protester fra andre leverandører som kan forsinke anskaffelsesperioden, sier Olsen til Fædrelandsvennen.

Ledelsen ved sykehuset har vektlagt rask leveringstid i sitt anbud, og Olsen anslår at et nytt PCI-laboratorium vil stå klart til bruk mellom 15. og 20. november.

— Vi har gjort det vi kan for å sikre regularitet ved det fungerende laboratoriet, sier Olsen videre.