SVs Harald Hageland etterlyser bedre regelverk og kriterier for utdeling av kommunale tilskudd Foto: Tore Andre Baardsen
KrFs Jørgen Kristiansen mener utdeling av tilskudd er noe av det som gjør politikk morsomt å drive på med. Foto: LARS HOLLERUD

— Det har blitt bedre enn det var, men også i årets kommunebudsjett har den borgerlige blokken plutselig gitt penger til organisasjoner og tiltak som står dem nær. Tilskudd er greit, men ikke når vi mangler gode kriterier og et ordentlig regelverk og skikkelige søknadsprosedyrer rundt tilskuddene, sier SVs gruppeleder i bystyret, Harald Hageland.

For tilfeldig

Han mener det blir for mye tilfeldigheter, og at hverken kommunen eller organisasjonene som mottar penger, er tjent med dagens praksis. I bystyret onsdag fremmer SV forslag om å skape et bedre regelverk.

KrFs varaordfører, Jørgen Kristiansen, mener SV har lite makt, og at partiet derfor roper på regelverk for å hindre tilskudd til ting partiet er mot. Han sier han aldri vil redusere bystyrets innflytelse over hvem som skal få penger.

- Må beholde makten

— Tilskudd til lag og organisasjoner er noe av det som gjør det morsomt og meningsfylt å drive politikk. Vi kan være med å gi penger til det vi ønsker å fremme i samfunnet. Bystyret må ikke bli et organ som bare gir rammer, mens administrasjonen gjør resten. Vi må beholde den folkevalgte, politiske makten i dette, sier Kristiansen.

Han sier de borgerlige i år har bedt alle som har henvendt seg, sende søknad til formannskapskontoret. Der er alle søknader så samlet.

Hageland i SV er enig i at et politisk flertall skal bruke makten til å fremme egne politiske mål. Likevel mener han det må være klare kriterier og gjennomsiktige prosedyrer for tilskudd.

— KrF har jo vært eksponenten for denne utdelingspolitikken, og som sagt var det verre før. Men i år fikk plutselig Betania-menigheten 250.000 kroner til en musikal-oppsetning. Betania har gjort en god jobb, ingen kritikk av dem. Men det blir veldig tilfeldig, sier Hageland.

SV-politikeren vil ikke bruke ord som kjennskap og vennskap, og sier han ikke har grunn til å tro at slike grenser er overtrådt.

— Samtidig er det lettere for en politiker å lytte til en organisasjon eller person man kjenner godt og har god kunnskap om, enn en organisasjon eller person man ikke har møtt. Men hvem har den beste søknaden, spør Hageland?

Vil unngå mistanke

— Men er det ikke naturlig at et miljøparti vil støtte miljøorganisasjoner og et parti med kristen profil vil støtte kristne organisasjoner?

— Selvsagt. Imidlertid setter vi både politikken og organisasjonene som søker om penger i en potensiell, uheldig situasjon hvis ikke vi har klare kriterier. Vi må unngå tilfeldigheter og mistanker, sier Hageland.

Kristiansen er delvis enig i dette:

— Jeg er med på at vi igjen ser på regler for søknadsfrist, annonsering og sånn. Mest mulig åpenhet. Men jeg er ikke med på at vi som politikere skal gi fra oss muligheten til å støtte tiltak vi er for og som vi ser bygger samfunnet slik vi ønsker, sier Kristiansen.

Ikke gjennomført

Kommunerevisjonen laget i fjor en kritisk rapport om tilskuddsregimet i Kristiansand kommune. Etterpå gjorde politikerne vedtak om opprydding. Blant annet ble det betydelige endringer i prosedyrene for kulturmidler. Andre vedtak er ikke gjennomført ennå.

For eksempel var det enighet om opprettelsen av en webportal for søknader. Den er ikke opprettet. Varaordfører Jørgen Kristiansen sier den må på plass, og at det også bør komme en egen søknadsfrist og at det bør bekjentgjøres at alle kan søke politikerne om penger.

Revisjonen anbefalte at Kristiansand avviklet ordningen med direktetilskudd på kommunebudsjettet, og heller opprettet sekkeposter alle kunne søke på. Det sa det borgerlige flertallet klart nei til, de mente det ville frata bystyret bevilgningsmakt og rett til politisk styring.