Generalsekretær Øyvind Aadland i Strømmestiftelsen bekrefter varselet organisasjonen fikk i fjor høst: Påstandene om Mathare Youth Sport Association (MYSA) i Kenya dreide seg om misbruk av penger og korrupsjon, og seksuell trakassering og overgrep av unge jenter.

MYSA er en av Strømmestiftelsens viktigste samarbeidspartnere. Idrettslaget fra Kenya har en rekke ganger deltatt i Norway Cup. Siden 1996 har den kristiansandsbaserte stiftelsen kanalisert 41,5 millioner til idrettslaget.

- UTROLIG LEIT: Generalsekretær Øyvind Aadland i Strømmestiftelsen bekrefter det er avdekket alvorlige forhold, som overgrep og korrupsjon, innad hos samarbeidspartneren MYSA i Kenya.

Anklagene i fjor gjorde at stiftelsen frøs all pengestøtte, og nedsatte en internasjonal kommisjon for å granske de indre forholdene i idrettslaget. Nylig kom den ferdige rapporten.

"Kommisjonen konkluderer nå med at det er grunn til å påpeke at de varslede anklagene dessverre er utbredt i organisasjonen. Dette er relatert til både korrupsjon, identitets— og aldersforfalsking, seksuell trakassering og overgrep. Strømmestiftelsen har nulltoleranse i forhold til sine samarbeidspartnere når det gjelder dette," heter det i en pressemelding.

- Ikke overrasket

— Dette er utrolig leit. Samtidig er jeg ikke veldig overrasket sier Aadland til fvn.no, og forklarer:

— Vi jobber i marginaliserte slumområder i Nairobi. Hverdagen der er uten veldig mange rollemodeller, og få normer. Konsekvensene av overgrep og misbruk, er gjerne mindre alvorlige enn de ville vært hos oss. Men vi har likevel nulltoleranse mot det – og det er ekstra leit når det kan synes som om rollemodeller svikter, sier Aadland.

Generalsekretæren i Strømmestiftelsen understreker at samarbeidet ikke med dette opphører:

— Det er galt å si "nå går vi". Men vi stiller klare betingelser for å fortsette.

Fire krav

Betingelsene ble utformet på torsdagens styremøte i stiftelsen: MYSA må få på plass et nytt styre i organisasjonen, med ansvarsrapportering og en mer demokratisk struktur. Toppledelsen i organisasjonen skal restruktureres, og penger som i dag brukes til å sende spillere til Norway Cup skal gå til andre uviklingstiltak for ungdom i slummen. Til sist skal det startes arbeid for en mer inkluderende kjønnsbalanse i alle ledd i organisasjonen, ifølge pressemeldingen.

Aadland presiserer punktet om Norway Cup: Pengestøtten har blitt "en gulrot", og har skapt alt for stor rift om å bli en av dem som kan reise til Norge, sier han.

— Vi går inn i dette, for å se om det kan føre til noe positivt, sier han.