NESTEN ALLE: 157 av skolens 166 elever har skrevet kontrakt hvor de forplikter seg til å holde seg borte fra snus og røyk. Elevrådsformann Stian Håland fra klasse 9 a er strålende fornøyd.? ?Foto: Roar Greipsland

AUDNEDAL: Avgjørelsen har gitt dem 40.000 kroner, som de nå kan bruke til hva de vil.

– Kjempegøy. Nå skal hver enkelt klasse finne ut hva de skal bruke pengene til. Når vi deler 40.000 kroner på de åtte klassene fra 8. til 10. klassetrinn blir det 5000 kroner på hver, sier en fornøyd Synne Mjåland i 10 b.

Til trivsel

Elevene på Byremo ungdomsskole har nær alle som én, signert kontrakt om å være tobakksfrie gjennom sin tid på ungdomsskolen. Prosjektet heter FRI, og nå har Helse— og omsorgsavdelingen hos Fylkesmannen bladd opp 40.000 kroner som takk for innsatsen, særlig med tanke på at alle 8.klassingene på skolen har signert kontrakt om å være røyk- og snusfrie. Pengene skal brukes til trivsels- og helsefremmende tiltak.

– Kontrakten hjelper oss til å la være. Det er mye lettere å si nei, særlig når det er så få som røyker, mener elevrådsleder Stian Håland. Synne Mjåland og Anja P. Nomeland er hjertens enige.

Lite kult

– Det oppfattes heller ikke som særlig kult å røyke, fastslår Synne. Nå hører det til sjeldenhetene at de ser elever som stikker rundt hjørnet for å ta seg en blås. Synnes klasse skal bruke pengene til en dag med paintball, mens det i flere av de andre klassene ikke er helt avgjort.

– Hos oss blir det nokså sikkert en tur til bowlinghallen i Lyngdal, sier Sander Johan Snartemo fra 8 b. Hos Tore Vråldstad og de andre i 9 c skal pengene spares. Neste år skal klassen nemlig til Tyskland med Hvite busser, og da kommer 5000 ekstra kroner i klassekassa godt med.