FEDJE: — Jeg kjente to stikk i bakhodet. Idet jeg snur meg, får jeg et nytt stikk i kinnet. Han stirret meg i øynene mens han skrek høyt, forklarte en 59 år gammel russisk statsborger i Nordhordland tingrett i dag.

6. desember i fjor ble han angrepet med kniv av en 33 år gammel estisk arbeidskollega ved et fiskemottak på Fedje, skriver Bergens Tidende.

To hugg rammet ham i bakhodet. Til tross for dette, slapp han unna med moderate skader.

Centimetre fra tragedie

Ifølge leger som behandlet russeren etter hendelsen, var det kun tilfeldigheter og centimetre som hindret at utfallet kunne blitt langt alvorligere.

— Jeg har slitt med smerter i hodet, svimmelhet og ustabilt blodtrykk etter hendelsen, og har måttet slutte å jobbe, forklarte offeret, som nå blir forsørget av sin samboer i Estland.

I dag startet rettssaken mot 33-åringen som står tiltalt for drapsforsøk på sin 26 år eldre arbeidskollega.

Offeret ble stukket med en arbeidskniv i bakhodet og nakken. Kniven hadde gjerningsmannen slipt spesielt for anledningen.

— Tiltalte mente seg forgiftet av fornærmede, og hadde gått med planer om å drepe ham i noe tid forut for hendelsen 6. desember, sa aktor, førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen i sitt innledningsforedrag.

Offeret svarte kontant da aktor spurte om det var noe sannhet i at han skulle ha forgiftet esteren.

— Det er jo bare tull og tøys, sa 59-åringen.

Tvunget psykisk helsevern

33-åringen erkjente også i retten at han forsøkte å drepe sin arbeidskollega.

— Vrangforestillinger, ifølge aktor, som mener helsevesenet er et bedre alternativ enn fengsel.

33-åringen mente seg forgiftet, og har erkjent at han forsøkte å drepe sin arbeidskollega med kniv.

Knivstakk arbeidskollega i nakken og ansiktet på Fedje. Sakkyndige mener han var utilregnelig.

To rettsoppnevnte psykiatrisk sakkyndige har slått fast at 33-åringen var psykotisk, og dermed utilregnelig, da han stakk sin arbeidskamerat i bakhodet med en liten kniv.

Påstandene om forgiftning blir av de sakkyndige karakterisert som vrangforestillinger.

Derfor vil påtalemyndigheten legge ned påstand om at esteren overføres til tvunget psykisk helsevern. Den tiltalte esteren vil forklare seg senere tirsdag. Rettssaken avsluttes onsdag.