AGDER: Politiet i Agder mottar til stadighet nødsamtaler fra barn som leker med mobiltelefon. Torsdag sendte de ut en offisiell melding til foreldre.

– Ikke la barn leke med mobiltelefon, selv uten sim-kort, skriver operasjonsleder ved Agder politidistrikt, Ingrid Mæhre, i politiloggen.

112 fungerer uten sim-kort

For selv om sim-kortet er tatt ut av mobiltelefonen, fungerer 112-funksjonen uansett.

– Vi plages med nødsamtaler fra barn som leker med mobiltelefoner uten sim-kort, forklarer Mæhre.

Og det er ikke bare det at politiet plages med unødvendige anrop. Det aller mest alvorlige er at dette sperrer 112-linjen for reelle nødsamtaler.

— Det har vært veldig mange av disse anropene den siste tiden. Bare siden jeg begynte på jobb klokken 16.00 i dag har jeg blitt "pepret" med telefoner fra små barn, opplyser Mæhre til Fædrelandsvennen klokken 17.50. ## Prater med dukker

Og at det er barn som ringer er ifølge henne lett å høre.

— Jeg hører jo at de sitter og leker. De prater til dukker, eller med andre, sier hun.

At det er politiet som svarer i andre enden når ungene ringer, legger ikke noen demper på leken for de små. Snarere tvert om.

— De sitter vel og trykker på masse knapper og så ringer de til oss ved en tilfeldighet, og når det da er noen som svarer i andre enden er sikkert det veldig gøy. Det virker som de faktisk lærer seg hva de skal trykke på for å få telefonen til å ringe, sier Mæhre.

— Ringer de flere ganger?

— Ja, når de først har fått svar er det gjerne sånn at de ringer, vi legger på og så ringer de tilbake på ny og på ny. Det virker i hvert fall sånn.

Ta ut batteriet

Og politiet får ikke opp noe telefonnummer slik at de kan ta kontakt med foreldrene for å få slutt på de unødvendige nødanropene.

— Vi har ikke noen mulighet til å ringe tilbake, for vi får bare opp et registreringsnummer på telefonen her på våre skjermer. Vi kan selvfølgelig drive litt etterforskning og finne ut av hvilket nummer dette registreringsnummeret tilhører, men det er ikke noe vi har kapasitet til å gjøre.

Så dersom noen foreldre vil gi poden en telefon å leke med, ber Mæhre dem sørge for at batteriet er tatt ut først.