VENNESLA: Bedriften Norgesplaster A/S i Vennesla skulle i ettermiddag ha begynt utkjøringen av varer til sykehus, apotek og sykehjem over hele Sørlandet. Men streiken har foreløpig satt en stopper for plasterleveransen.

— Inne i en 40 fots container om bord på containerskipet "Elisabeth" står det 20 paller med plasterprodukter vi gjerne skulle hatt, sier Jan-Erik Lundevold, logistikk- og innkjøpssjef i Norgesplaster A/S.

Det dreier seg først og fremst om et stort parti vanntett plaster, av typen "Scankvikk".42 ansatte i losvesenet i Oslofjorden er tatt ut i streik. De er ikke blitt gitt dispensasjon til å få geleidet "Elisabeth" ut i rom sjø, så skipet kan levere i Kristiansand, som er endestasjonen før skipet går tilbake til Europa.

— Dermed står vi bom fast, og vet ikke når vi kan seile, sier en fortvilet representant for rederiet Team Lines i Tyskland, som opererer "Elisabeth". For å få ut de 20 pallene med plaster, er det nemlig ikke bare å reise opp og hente dem med en trailer.

Må veien om Egypt

— Reglene er slik at det er oppdragsgiver for sendingen som må omdestinere frakten, forklarer speditør Morten Andersen i Itella Logistics A/S i Kristiansand.

Vi sitter på noen lover og regler som går tilbake til seilskutetida, forstår du.

Morten Andersen,

Itella Logistics

I dette tilfellet er det produsenten i Egypt som formelt må sette i gang papirmølla. Og det er verken billig eller enkelt.

- Avsender, i dette tilfellet firmaet i Egypt, må så sende papirer via sin speditør i Kairo, som så sender alt videre til rederiet som har fraktet plastersendingen til Europa. Og så er det en ny speditør som overtar i Europa. Så må rederiet som overtar lasten og frakter den til Norge få dokumentene. Til slutt må papirene i hånda på den norske speditøren, som kan hente ut varene.

Sier Andersen, og trekker pusten.

- Det virker jo litt...

— Slik er det. Vi sitter på noen lover og regler som går tilbake til seilskutetida, forstår du, sier Andersen.

Han forklarer at et transportdokument utferdiges i tre deler, men bare ett er originalen.

— Men det er bare den som står med originaldokumentet i hånden som er eier av frakten, legger han til.

- Høres ut som "Pirates of the Caribbean", der man river et kart i flere biter og så må sammenholde bitene for å få helheten...

— Det er akkurat slik det er. Lovene stammer fra den prosedyren der, sier Andersen.

PÅ BUNNEN: Under 150 containere på feederen "Elisabeth" ligger containeren med 20 paller Norgesplaster. For å hente dem ut et annet sted enn i Kristiansand under streiken, må produsenten i Egypt starte en papirmølle av en annen verden. FOTO: SHIPSPOTTING.COM

Står under 150 containereSett at alt dette gikk i orden, oppstår det så et nytt problem: Siden Kristiansand er endestasjonen, har mannskapet på "Elisabeth" satt containeren med Vennesla-plasteret helt på bunnen. Og akkurat nå står det 150 containere på toppen av Norgesplaster-containeren.

Havna i Halden kan imidlertid ikke bistå i lossing av skipet, som nå ligger utenfor Sauøya i Halden:

— Vi har gitt Norgesplaster beskjed om at de kan hente varene, dersom våre mannskaper ikke er involvert i lossing eller lasting, sier havnesjef Jon Kvalvik i Halden.

Det innebærer imidlertid at man stiller med egen kran, eventuelt får skipet selv til å stable om og heise containeren om bord på en egnet trailer.

Siden det er streik blant de havneansatte i Kristiansand, er det i tillegg et åpent spørsmål om det er streikebryteri å jobbe for å få ut en container som egentlig er destinert til Kristiansand.

- På minussiden

Venneslabedriften har skrapt lageret for plaster, og situasjonen kan dermed bli prekær.

- Vi har restordre stående for den siste uka, og er kraftig på minussida, sier Lundevold i Norgesplaster.

Nå står kundene og venter.

— Vi skulle kjørt ut en fire-fem paller i kveld, sier han.

Snart tomme

TOMT: Åse Lunde ved Elefantapoteket i Kristiansand konstaterer at det begynner å tømmes i hyllene for vanntett plaster. Foto: Amund Hestsveen

Et par henvendelser til de som venter på plasterforsendelsen bekrefter svikten i næringskjeden. — Vi er snart helt tomme for den typen plaster, ja, sier Åse Lunde ved Vitusapotek Elefanten i Kristiansand.

De har ventet på nye forsyninger av vanntett plaster en uke.

— Vi skulle fått ny levering i morgen, sier hun, og sjekker varebeholdningen.

En av plastertypene er det bare 240 igjen av. Og apotekkjeden har ingen andre leverandører av samme type plaster.

— Og de 240 skal fordeles på alle landets Vitusapoteker, det skal holde hardt, sier hun.