ARENDAL: — De var helt søkkvåte og iskalde da jeg fikk kattungene. Jeg vet ikke hvor lenge de har måttet klare seg på egenhånd, men de hadde ikke overlevd en natt til, sier Maylin Gabrielsen.

Hun jobber på Agder dyreklinikk på Myrene i Arendal, og er også frivillig i Dyrenes beskytter Arendal. Gabrielsen var på jobb på Myrene fredag da to personer kom inn med de tre kattungene.

– De som fant kattene hadde vært ute og gått tur på Eydehavn. Kattene hadde vært litt bortgjemte, men heldigvis hadde de altså blitt oppdaget av turgåerne. Det var fire kattunger, men de klarte å få gitt bort den ene på egenhånd. De tre siste visste de ikke helt hva de skulle gjøre med, og tok dem med til oss, forklarer hun.

Hadde ikke hjerte til å avlive kattungene

– Vet du hvor på Eydehavn de ble funnet?

– Nei, det var veldig travelt her på jobb og min eneste tanke var på hvordan vi kunne få reddet dem. Jeg hadde ikke hjerte til å måtte avlive disse tre små nøstene, sier hun.

Kattene, som var svært sultne, fikk mat og en ormekur på Dyreklinikken og ble så plassert hos søsteren til Gabrielsen over helga. Mandag fikk de et nytt hjem.

– Vi klarte heldigvis å finne en forvert til kattene, og nå blir de tatt godt hånd om der.

– Forferdelig

Hun er sjokkert over at folk bare kan sette kattunger ut for å dø.

– Det er en helt forferdelig måte å gjøre det. De har ingen mulighet for å klare å overleve på egenhånd. Det virker som om det for enkelte er litt sånn ute av syne ute av sinn. Jeg kan ikke forstå at folk ikke kan ta ansvar.

Men som ansatt på dyreklinikk, og frivillig hos Dyrenes beskytter, ser hun allikevel til stadighet at katter bare blir dumpet for å dø.

– Det er jo langt i fra første gang vi har fått inn kattunger som noen bare har dumpet. I Aust-Agder er det sikkert snakk om mange hundre kattunger som dør på denne måten hvert år. Jeg tror det er et mye større problem enn det folk er klar over. Ta for eksempel i fjor, da var det en bekjent av meg som fant 15-20 kattunger som var dumpet bare på en liten strekning. Det virket nesten som om denne strekningen var en slags dumpingplass.

Katteeiere må ta ansvar

Hun håper at folk vil begynne å tenke seg om to ganger før de gjør noe lignende:

– Ønsker man å skaffe seg en katt som et kjæledyr har man et visst ansvar. Første bud må være å få katten sterilisert eller kastrert dersom man ikke ønsker kattunger. I disse dager er dette fryktelig enkelt å få gjort.

Gabrielsen ber også folk legge merke til pappesker eller tepper i veikanten eller på øde steder.

– Det hender svært ofte at folk bare plasserer kattungene oppi en pappeske eller et teppe som de så dumper på et vilkårlig sted.