KRISTIANSAND: — Vi har nå stoppet peling med betongpeler, og denne stansen vil vare en ukes tid, opplyser prosjektleder Ole Lossius fra arbeidsfellesskapet Kruse Smith og BRG.

Onsdag ble geotekniker flydd ned fra Oslo for å kikke nærmere på skadene. Han har sett noen anleggssprekker tidligere, og etter å ha studert byggegropa kunne han konstatere følgende overfor Fædrelandsvennen:

Geotekniker Per Stenhamar (t.v.) og prosjektleder Ole Lossius studerer sprekken i asfalten mellom NRK-bygget og byggegropa. Foto: Jim Rune Bjorvand

— Det er nok noe med pelene som slås ned i grunnen, som gjør at du får en deformasjon av spuntveggen. Da setter grunnen seg, og så får du sprekker, forklarer Per Stenhamar fra Sweco.

Måler bevegelse

Ved oppstarten ble det satt ned en vegg av stålspunter, slik at byggegropa kunne graves ut innenfor denne veggen.

I disse dager slås betongpeler ned til fast fjell over hele gropa, til fundament for leilighetsbygget. Man mistenker at vibrasjonene har fått spuntveggen til å gi etter.

— I og med at man graver ut spuntgropa og det ligger jordmasser på utsiden, får man en deformasjon. Spørsmålet er om den er blitt større enn forutsatt. Dette skal nå måles daglig den neste uka, for å se om det er bevegelse. Vi tror ikke sprekken utvikler seg mer nå, forklarer geoteknikeren.Han sier setninger er vanlig, men ikke i dette omfanget – en opptil 20 cm bred og 40-50 meter lang sprekk mellom spuntveggen og NRK-bygget.

- Gammel fylling

— Hva har gått galt?

— Det har vi ikke kommet fram til. Det kan være grunnforhold som er annerledes enn forutsatt, det er jo en gammel fylling, svarer Stenhamar.

Setningsskadene skyldes etter alt å dømme at spuntveggen har gitt etter, noe som kan ha skjedd i forbindelse med betongpelene som er slått ned som fundament for nybygget. Foto: Jim Rune Bjorvand

Han var også inne og betraktet skadene hos nærmeste nabo, NRK Sørlandet. Der kunne man observere en gulvsprekk i parkerings— og lagerlokalet, skader geoteknikeren anser for å være av "kosmetisk" art. Utover dette mener han situasjonen ikke er til fare for omgivelsene.- Hva kan utfallet bli?

— Det verste som kan skje er at man må ha en omfattende egenfundamentering av nybygget, svarer Per Stenhamar.

Sikkerhet først

Tangen Ytterst får 31 leiligheter i første byggetrinn, og toppleiligheten innehar prisrekorden for Kristiansand med 20 millioner kroner.

— Det er en ganske stor sprekk, det er helt sikkert, konstaterer prosjektleder Ole Lossius.

De går nå over til en mer forsiktig metode, med boring av stålkjernepeler. I neste uke vil de se om arbeidet med betongpeler kan fortsette i den østlige enden av byggegropa.

— Vi mangler fire peler på å være ferdig til første støpeskjøt og bunnplata, så vi får ned en rigg som setter disse på plass. Fremdriften videre kan bli noe forskjøvet, uten at det betyr noe i den store sammenhengen. Nå er vi mest opptatt av å ta vare på sikkerheten, vi må få stoppet dette nå, sier Lossius.

Sprekker er ikke den verste ulempen NRK og andre naboer er påført. Avgassingen fra pumpevannet i byggegropa har svidd i nesa, og som Fædrelandsvennen har skrevet ventes situasjonen å vare til september.Tangen Utviklingsselskap AS er byggherre for prosjektet, der de første etter planen flytter inn sommeren 2015.