-Fylkesmennenes konklusjon om uforsvarlige forhold for syke nyfødte i Arendal, er ingen nyhet, sier Vegard Bø Bahus.

Han sitter i brukerutvalget til Helse Sør-Øst. På utvalgets vegne har han skrevet et brev til styret ved Sørlandet sykehus.

Styret skal behandle den betente saken i etekstraordinært møte førstkommende torsdag.

Bø Bahus skriver følgende i brevet:

Risiko

«Sykehuset har godkjentavvikeneog akseptert et høyere risikonivå på behandlingstilbudet til syke nyfødte i Arendal i en årrekke. En rekke brukerforeninger og brukerrepresentanter har også i en årrekke prøvd å fange sykehusdirektørens oppmerksomhet om disse forholdene. Det eneste nye er at fylkesmannen uttaler dette og at det kommer oppslag om saken i mediene».

— Senest i fjor sommer hadde vi møte med fagdirektør Per Engstrand og kritiserte dispensasjonene fra nasjonal fødeveileder. Da svarte han bare at det var det beste de kunne få til, og samtidig beholde avdelingen i Arendal, sier Bø Bahus.

Uforsvarlig

Etter at fylkesmennene konstaterte at tilbudet for syke nyfødte i Arendal er uforsvarlig, har sykehusdirektør Jan-Roger Olsen nedsatt to arbeidsgrupper. Disse skal anbefale løsninger på problemene innen 10. mai.

Så er det meningen at styret ved Sørlandet sykehus skal vedta endringer i møte 21. mai.

Bø Bahus mener imidlertid sykehusstyret må utsette avgjørelsen enda en stund. For Helse Sør Øst har også nedsatt en ekstern faggruppe som ser på de samme problemstillingene. Det skjedde i vinter. Ekspertgruppen vil ventelig avgi en konklusjon i løpet av sommeren.

Vente

— Slik vi ser det, bør Sørlandet sykehus vente med å beslutte omorganiseringer av nyfødttilbudet til man har fått svar på de faglige spørsmålene man har spurt ekspertgruppen om, sier Bø Bahus.

— Hva synes du om at fagdirektøren og direktøren har ment at det har vært en akseptabel risiko med dispensasjonene fra nasjonal fødeveileder?

— Vi har ikke vært beroliget. Derfor har fagråd forsøkt å få til bemannings og kompetansekrav som skal gjelde for hele Helse Sør-Øst, sier Bahus.