I følge driftssjef på Bortelid, Lennart Reiersdal, er snøen på heia hard og fin fremdeles. Foto: Lennart Reiersdal

— Det er hyggelig å finne på litt ekstra ting, utenom å stå på ski, sier Gunvor Ljosland, daglig leder ved Ljosland skisenter.

Der har de mye program for påska, med skjærtorsdag som høydepunktet.

— Da selger vi komper i varmestova. Onsdag kjører vi rundt med potetsekker i hyttefeltet. Torsdag stiller både hyttefolk og lokale for å lage komper, sier Ljosland.

Vanligvis går det rundt 300 komper til skiturister denne dagen.

Påskeaften kommer påskeharen til skisenteret på Ljosland. Dette bildet er fra fjorårets påske. Foto: Ljosland skisenter

Påskeuka arrangeres det kurs i skiteknikk, big-jumpkonkurranse, afterski for barn og voksne, påskeslalåm og Super-G-renn. I løpet av uka er det påskekonsert og gudstjeneste i Ljosland Kapell, og for første gang i historien blir Farstøyltreffet arrangert, med blant annet natursti for hele familien. Påskeaften kommer påskeharen, og blir med på skirenn og aking med barna.

Mye snø

I Åseral er det fremdeles mye snø. På Ljosland er det rundt halvannen meter. På Bortelid er det like mye, og alt av heiser og skiløyper er åpne. Også her satser de hardt på ulike påskeaktiviteter.

— Vi har den årlige Borteliaden påskeaften, som ett år ble kåret til ett av Norges største barneskirenn. Vi har også slalomrenn for barn, påskeeggleting og utleie av barnesnøscooter. Det skal skje mye, sier Lasse Liestøl, daglig leder ved Bortelid skisenter. Gluggen café som ligger oppe på fjellet holder også åpent i påska.

På Bortelid er det godt over meteren med snø, og løypene ligger klare og preparerte til kommende uke. Rundt 10–12.000 mennesker pleier å finne veien til Bortelid i påska. Foto: Lennart Reiersdal

Lennart Bortelid ved Bortelid alpinsenter tipper det er over én meter snø igjen. Nå forbeder han seg på storinnrykk til helga.

— Det pleier å komme rundt 10- 12.000 mennesker. Så vi må rydde ut veiene og sjekke alle løypene. I dag markerer vi opp parkeringsplasser, forteller han onsdag.

Ifølge driftssjefen er det hard og fin snø på heia fremdeles, men noe råtten der sola steiker. Onsdag formiddag melder han om to minusgrader og strålende sol.

Sen vinter

På Hovden er det heller ikke mangel på snø i april.

— Her er det faste, fine forhold, og godt med snø i alle nedfarter. En sen vinter med flotte påskeforhold, forteller Sture Christian Pilegård, daglig leder ved Hovden skisenter.

Alle trekk og heiser er åpne, og det vil være ulike barneaktiviteter hele uka. Også her kan påskeharen dukke opp. Det blir også underholdning for voksne på Offpiste, hvor Claes Lindberg Covershow skal spille.

Barneskirenn

I Valle er de også beredt til å ta imot påsketuristene.

— Det ser helt strålende ut. Det er godt med snø, terrengparken, alle heiser, trekk, og langrennsløyper er åpne. Det er kjempeflott å gå, også utenfor løypene inn til turisthyttene, sier Marit Brokke, daglig leder i Brokke AS.

Førstkommende lørdag er det barneskirenn for de minste. Påskeaften arrangeres den store jakten på påskegget. På kvelden er det fest i teltet med band.

— Vi er klar for storinnrykk, og håper værgudene er med oss. Vi har hatt nok av ruskevær i vinter, sier Brokke.

Alt åpent i Sirdal

I Sirdal holder alle tre skisentrene åpne i påska.

Ådneram skitrekk har rundt èn meter med snø, og alle fire trekkene er åpne. De arrangerer slopestylekonkurranse påskeaften.

På Ålsheia er det litt mindre snø, men det er ingen problem å holde de sju trekkene åpne. Her blir det anledning til å stå på vannet med slalomski.

— Vi graver ut snøen i bunnen og lager et basseng med vann på 12-15 meter, sier Ole Andreas Wasshus, driftsleder ved Ålsheia skitrekk.

De har også fått en annen populær aktivitet.

— Vi vil ha hoppkonkurranse på en stor luftpute. Den har vært gyselig populær etter at vi fikk den i begynnelsen av mars. Vi deler ut forskjellige premier til de artigste stuntene, forteller han.

De vil også gjemme påskeegg rundt i bakkene påskeaften.

Førstkommende lørdag er barnas dag på Tjørhomfjellet med parallellslalåmcup for barn og hoppkonkurranse for mor og far.

Her er det god utsikt mot Gravvatn i Sirdal. Fra toppen av Tjørhomfjellet kan du gå i preparert langrennsløype. Foto: Tjørhomfjellet alpinsenter

Det blir ansiktsmaling og maskoten Snøfte dukker opp.

— Vi gjør litt forskjellig hvert år, det er veldig populært. Påskeaften gjemmer vi også ti påskeegg i anlegget, med en overraskelse oppi. Vi har flere aktiviteter, forteller Anita Buckley, daglig leder ved Tjørhomfjellet alpinsenter.

De melder om rundt halvannen meter med snø, og vil holde åpent til første helga i mai.