— Jeg sier at det går mot byggestart i 2017. Det kan jeg stå for. Men om det jobbes riktig lokalt og fra veivesenet, så er 2016 mulig, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).

Klart i veivesenet

Mandag kom statsråden til Arendal med løfter om 80 millioner kroner til videre planlegging av 23 kilometer med motorvei mellom Tvedestrand og Arendal. Uten disse pengene, så hadde planarbeidet stoppet. Med pengesummen kan veivesenet fortsette med sin planlegging og grunnerverv samtidig som kommunene får gjort sitt planleggingsarbeid ferdig.

Nå mener Solvik-Olsen og lokale stortingsrepresentanter at det er mulig å starte byggearbeidet to år tidligere enn først planlagt.

— Med disse pengene klarer vi å gjøre ferdig planleggingen til 2016. Så om det da bevilges penger fra Stortinget til byggestart, så kan vi starte om drøyt to år. Da kan veien stå ferdig i 2018, sier prosjektleder i Statens vegvesen, region sør, Anette Aanesland.

Full jubel

Stortingsrepresentant Svein Harberg (H), samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp), stortingsrepresentant Ingebjørg Godskesen (Frp), statssekretær Jon Georg Dahle (Frp) og varaordfører i Arendal Anders Kylland (Frp) spiste kake for å feire veiplanene. Foto: Tore André Baardsen

Aust-Agder vil med det få oppgradert og ny motorvei gjennom mesteparten av fylket, uten at det er gjort stort med standarden vest for Kristiansand. Veien har vært en svært viktig kampsak for politikerne fra aust i mange år.Stortingsrepresentantene Svein Harberg (H) og Ingebjørg Godskesen var til stede på møtet i Arendal. Det samme var ordfører Jan Dukene i Tvedestrand og hans kollega Einar Halvorsen fra Arendal, fylkesordfører Bjørgulv Sverdrup Lund, fylkesleder for Høyre Arne Thomassen og flere andre.

Alle var samstemte i at dette er en god nyhet for hele landsdelen.

— Dette er veldig gøy. Jeg tror veien står ferdig i 2018, sier Ingebjørg Godskesen (Frp). Svein Harberg (H) er enig.

— Om alt klaffer, så tror jeg den kan påbegynnes i 2016 og stå ferdig i 2018, sier Harberg.

- Vest-Agder kommer

Ketil Solvik-Olsen mener det ikke er noen grunn for bilistene i Vest-Agder til å føle seg snytt, selv om det er dårlig veistandard også der. — I Vest-Agder stenger veien ved 30 - 40 centimeter snø...

— Ja, ikke alltid så mye en gang, sier Solvik-Olsen midt i spørsmålet.

- Når kan de vente seg vei, når dette kommer foran i køen?

— E 39 ligger også godt posisjonert i den køen. Der må man komme lenger i prosessen lokalt. Det er ingenting av det som har skjedd her som vil forsinke E 39. Der er det grei fremdrift, og det ville ikke gjort noen forskjell om de fikk flere planleggingsmidler, sier Solvik-Olsen.

Han mener ekstra penger gir større effekt i Arendal nå.

— Jeg er godt kjent med problemene i Vest-Agder, og har stor forståelse for ønskene der. Men det er ingen vits i å gå inn med penger der som bare skal stå på bok, sier samferdselsministeren.

Garanterer ikke

Solvik-Olsen sier de legger til rette for at arbeidet kan starte tidligere enn først planlagt. Men han kan ikke garantere byggingen.

— Det er Stortinget som skal vedta byggestart, men det skal forundre meg veldig om de ikke følger opp med penger når tiden for det kommer, sier Solvik-Olsen.