— Enkeltuttalelser i Fædrelandsvennen mandag har gjort at vi ønsker å presisere at sikkerhetssonen i Jegersberg ikke er et til tilfeldig slag med passeren, men at det er gjort en nøye vurdering, sier prosjektleder i Forsvarsbygg Harry Hellebust. Han sikter til uttalelsene fra advokatStåle Myhresom mener at Forsvarsbygg har laget en sikkerhetssone uten forsøk på å innhente lokalkunnskap, men at de har satt en passer midt i kartet og slått en ring på 550 meter rundt uten hensyn til typografien.

— Vi ønsker at folk skal skjønne at det ligger en saklig vurdering bak. Det er ikke bare noe vi har slengt frem, sier han.

Ikke tilfeldig

I forbindelse med oppryddingen av den 22 mål store leirduebanen ved tidligere Gimlemoen skyte- og øvingsfelt i Jegersberg er det opprettet en sikkerhetssone på 550 meter fra ytterkanten av området der ryddingen pågår. Mandag ettermiddag sendte Forsvarsbygg ut en pressemeling hvor de avviser at sikkerhetssonen er et resultat av et tilfeldig slag med passeren, men at den er basert på samfunnsmessig akseptable risikokriterier.

— Sikkerhetssonen er til for publikums sikkerhet, og vi ber om at alle respekterer ferdselsforbudet slik at arbeidene kan bli utført på en sikker og forsvarlig måte, sier Hellebust.

Til Fædrelandsvennen sier prosjektlederen at de har kartlagt ammunisjonstypene som er blitt benyttet i området, og tatt utgangspunkt i den farligste, som også er den det er benyttet mest av i arbeidet.

— Det er på bakgrunn av dette har vi gått inn i regelverket for å fastsette riktig sikkerhetsavstand, sier Hellebust.

Skjønner frustrasjonen

Forrige uke snakket Fædrelandsvennen med turgåere som var kritisketil at store deler av turområdet Jegersberg er stengt fram til juli. Flere av turgåerne mente at det var et for stort området som var blitt stengt. Harry Hellebust sier til Fædrelandsvennen at han skjønner at stengingen er til frustrasjon.

— Jeg skjønner veldig godt at folk er irriterte. Jeg er selv en ivrig turgåer i et liknende område der jeg bor. Men jeg håper de vil bli veldig fornøyde med jobben vi har gjort når vi er ferdige, sier han.

Torsdag forrige uke begynte arbeidet med å fjerne 10.000 tonn med forurenset masse med en fjernstyrt gravemaskin. Dette er det første store prosjektet til Forsvarsbygg hvor de benytter fjernstyrt utstyr. Hellebust innrømmer at han er spent på om de vil klare å holde seg til tidsfristen. Området i Jegersberg skal etter planen åpnes igjen på kvelden 3. juli.

— Vårt mål er å unngå forsinkelser. Men vi er helt avhengige av at folk respekterer sikkerhetssonen. Dersom det kommer folk inn på området må vi stoppe opp. Det kan forsinke hele prosessen og påføre oss dyre ekstrakostnader, sier han.