— Det er vårt ansvar å være en positiv kraft i samfunnet, skriver Marcus Bergman i klesgiganten Gina Tricot AB.

Bergman er Gina Tricots «hållbarhetschef», som betyr leder for bærekraftig utvikling i selskapet.

60 kilo krever XL-bukser

Det var ikke noe galt med størrelsene på buksene Charlotte Tangstad prøvde på Gina Tricot på Sandens. Men hun skulle prøvd størrelsen "small", konkluderer selskapet i Sverige. Selv måtte hun bruke størrelsen XL for å få den på seg. Foto: Jan Oddvar Eide

Fredag viste Charlotte Tangstad Fædrelandsvennens lesere at hun måtte bruke XL i buksene fra Gina Tricot som heter «Molly», selv om hun kun veier 60 kilo og har en helt ordinær kropp.— Hvilket budskap sender butikkene til vanlige, unge jenter når de må bruke XL i tøy? spurte hun og uttrykte bekymring for sårbare, unge jenter i 13- til 16-årsalderen, og hvilket selvbilde de står igjen med når de må bruke XL på en helt vanlig kropp.

I sin første kommentar til Fædrelandsvennen mente selskapets csr-manager, Anna Karin Wårfors, at hun trodde det måtte være noe feil med merkingen av plaggene Charlotte Tangstad prøvde.

Nå skriver altså Marcus Bergman at det ikke var noe feil med merkingen på dongeribuksene de selger i Kristiansand.

Mye strech

Da Charlotte Tangstad besøkte butikken på Sandens, fortalte ekspeditrisen at hun hadde den samme buksen som Tangstad prøvde og at de bruker samme størrelse på klær til vanlig, størrelse 34-36. Ekspeditrisen brukte XS - ekstra small. Så Tangstad forsøkte, uten å være i nærheten av å få den på seg.

Nå mener Gina Tricot at riktig størrelse for Tangstad vil være «small».

Charlotte Tangstad haler og drar. Men må melde pass. Selv om ekspeditrisen, som til vanlig bruker samme størrelse som Tangstad, bedyrer at hun passer dem. Foto: Jan Oddvar Eide

— Størrelsen small på denne modell tilsvarer 34/36, skriver Marcus Bergman, og inviterer Charlotte Tangstad tilbake til butikken for å prøve et par jeans hun kan bli fornøyd med.Når det gjelder den aktuelle buksen, skriver Bergman at den inneholder mye stretch, omtrent som et par tights. Han gjør oppmerksom på at alle kropper er ulike, og at de derfor har et stort utbud av jeans.

- Tenk på 16-åringene

Tangstad selv humrer lett oppgitt over svaret fra den svenske mote-giganten.

— Poenget er ikke hvilken størrelse jeg har. Poenget er det synet som møter 16-åringer i butikkhyllene, og som ender opp med et dårligere selvbilde og urealistiske forventninger til hvordan de skal se ut, sier hun.

— Jeg liker klærne til Gina Tricot kjempegodt. Men jeg er snart 30 år og slett ikke redd for å bruke XL. Jeg bærer det fint. Men for en vanlig 16-åring som må bruke XL, kan det bli helt annerledes, sier hun.

Standard størrelser

Bergman skriver at Gina Tricots Molly-bukser selges i størrelsene 34 til 44, og at de følger standardiserte størrelser.

— Samtlige av våre plagg utgår fra samme standard på størrelsene, skriver han.

— Det kan imidlertid være verdt å vite at plagg som inneholder mye stretch kan se små ut før man får på dem på seg, skriver han.

— Vi vil stå for en positiv og lett tilgjengelig mote og vi er stolte over at så mange kvinner kommer til oss hver dag for å inspireres og shoppe. Vi følger nøye debatten om unge jenters selvbilde og det er vårt ansvar å være en positiv kraft i samfunnet, skriver han.