I kantinen på Kristiansand Katedralskole Gimle, sitter sekstenåringene Natalie Rekedal Holbrook og Silje Aarrestad. Det er fritime på skolen, og de to jentene bruker tiden på skolearbeid. De er to av mange unge som vokser opp som den såkalte generasjon flink.

— På ungdomsskolen ville jeg nesten skjule at jeg fikk gode resultater. Før ble du stemplet som nerd, men nå er det status å gjøre det bra, sier Holbrook.

LES OGSÅ:

— Men jeg tror mye av det er våre egne krav til oss selv, og at det skaper effekten videre, fortsetter hun.

— Vi vil prestere og få gode resultat, men man føler seg aldri bra nok. Man ser andre som gjør det godt på skolen, og da vil man jo prestere selv også, sier Aarrestad.

Karakterpress

De to mener prestasjonspress er noe som burde vært diskutert i klassen.

— Karakterpresset er stort, og det burde helt klart vært tatt opp i klassen sammen med lærer. Vi vil ha gode karakterer, og det krever at man jobber for å henge med. Ikke minst for å komme inn neste år. Her på skolen er det høyt snitt, KKG er nok den skolen med høyest snitt, og det merker man, sier Aarrestad.

— Noen ganger kan jeg bli skuffet over en firer, men det kommer helt an på faget. I matte ville jeg blitt kjempefornøyd med en firer, men ikke i alle fag, sier Rekedal.

Maren Kolrud, Benedicte Aamodt og Anna Louise Strømme på Tangen videregående tror jenter merker presset mer enn gutter. - Vi har høye krav, og bryr oss kanskje mer enn guttene, sier Benedicte Aamodt. Foto: Inger Marie Lien

Må prioritereAarrestad drev med dans før, og Holbrook har tidligere engasjert seg i Dyrenes organisasjon. Men nå er det bare treningssenter som får plass på timeplanen.

— Der kan vi gå innom når det selv passer oss, sier Holbrook.

— Jeg rekker ikke over alt. Man blir sliten, og når du legger deg, så vet du at det er noe mer du kunne gjort, sier Holbrook.

Også på Tangen videregående kjenner elevene presset.

Blant dem er Maren Kolrud, Benedicte Aamodt og Anna Louise Strømme som tar studiespesialiserende. De mener de må ofre mye for å rekke over det de ulike fagene på skolen krever.

— Det går ofte ut over det sosiale eller tid med kjæresten. Jeg har sluttet på dans, og går heller på treningssenter slik at jeg kan tilpasse det, sier Strømme.

LES OGSÅ:

— Men skolen er viktig for meg. Jeg vil inn på BI og da må jeg jobbe for det nå, fortsetter hun.

Sliter seg ut

Tangen-jentene syns det er bra at det blir lagt merke til at dagens unge er flinke, men at mange ikke ser hvor slitne de blir.

— Voksne er jo på jobb hele dagen, og de blir slitne de også. Men vi har så mange forskjellige fag som alle krever mye, og når vi kommer hjem fra skolen venter leksene. Det tar liksom aldri slutt, sier Aamodt.

— Jeg sovner ofte når jeg kommer hjem fra skolen, selv om jeg får søvnen min om natta, sier Kolrud.

— Ja, jeg sovner vanligvis på bussen hjem fra skolen. Og det selv om jeg ofte legger meg i 22-tiden, sier Aamodt.

Både jentene på KKG og Tangen har bestemt seg for at de vil studere på universitet eller høyskole senere, men hvilken retning vet de ikke ennå.

— Da får vi i hvert fall fokusere på noe vi selv har valgt, og da blir det nok lettere å finne motivasjon, sier Kolrud.