Ole Wåle hadde kjørt skiene gjennom en ski-selector, og på den måten fant de ut riktig smøresone til deltakerne. Foto: Åge Harald Drangsholt

— Disse var veldig mye lettere å gå på enn jeg hadde forventet. Dette blir en helt ny hverdag, sier Silje Christensen.

I forrige uke var årets fem Sprek-deltakere på G-Max hvor de fikk nye ski - Madshus Hypersonic. Første fellestrening på ski var først tirsdag kveld, men Christensen klarte ikke å vente - og tok turen til Høgås overfor Evje på søndag.

- Bedre enn jeg trodde

— Jeg var så spent på hvordan de var at jeg ikke klarte å vente lenger. Dessuten var jeg redd for om jeg ville klare å holde balansen på så smale ski, derfor måtte jeg tjuvstarte på egenhånd. Men det gikk mye bedre enn jeg hadde trodd, selv i utforbakkene klarte jeg å holde meg på beina, ler Christensen, og legger til:- Jeg skulle bare ha ei lita runde på fire kilometer, men det var så gøy at jeg tok ei runde til!

Fra før hadde hun utelukkende erfaring fra fjellski med stålkanter. De forrige hun hadde var kjøpt i 1993 eller 1994. — Fjellskiene er nok hakket stødigere, men verken oppover eller nedover opplevde jeg at det var vanskelig å holde balansen på de nye.

— Hovedforskjellen er at hun nå slipper bindinger som skurrer i skisporet, dessuten er de mye lettere og vil gi henne en helt annen skiopplevelse, sier Ole Wåle.

- Oppgi riktig vekt

Den tidligere skiløperen jobber i skiavdelingen til G-Max, og hjalp Sprek-kandidatene med å velge riktige ski.

Les også:

— Det er helt avgjørende at folk oppgir riktig vekt før de kjøper ski. Oppgir du at du veier mindre enn du i virkeligheten gjør, blir skiene for myke for deg, og da glir de mye dårligere. Og oppgir du at du veier mer enn du gjør, blir skiene for stive og du får ikke feste på dem. Jeg vil heller anbefale for myke enn for stive ski, slik at de får godt feste, sier Wåle.

Ole Wåle hadde kjørt skiene gjennom en ski-selector, og på den måten fant de ut riktig smøresone til deltakerne. Foto: Åge Harald Drangsholt

— Hva om kjøperen har plan om å gå ned i vekt?- Da ville jeg valgt en litt for myk ski, slik at den blir ideell med ny vekt. Men det er også mulig å justere smøresonen på skien. Og fem kilo opp eller ned er normalt ikke noe problem, sier Wåle.

Hypersonic var Madshus' toppmodell for seks-sju år siden, og kan vise til seirer i verdenscupen - selv om det siden er utviklet to par ski fra samme leverandør som er bedre.

- Skiene litt for fancy

— Men disse skiene er mer enn gode nok for Sprek-kandidatene, mener Wåle.

Les også:

Til skisko fikk de Alpina RCL — som er en tur/treningssko for mosjonister.

— Jeg vil anbefale heller litt for store enn litt for små sko, slik at de ikke gnager og fryser så lett på beina.

Stavene var Swix CT3. — Det er lette karbonstaver med god stropp rundt håndleddet, og god pendel slik at de fort faller tilbake i hånda di. Dessuten er de stive slik at kraften går ned i snøen i stedet for ut i lufta. Høyden på klassiskstaver skal være din egen høyde minus 30 centimeter, sier Wåle.

Det eneste minuset for Silje Christensen, var følelsen av at det flotte utstyret forplikter.

— Jeg følte at utstyret var litt for fancy i forhold til teknikken min. De gamle skiene sto i så måte litt mer i stil, ler Christensen.