Mennene ble reddet om bord i fiskebåten «Pion». Her er den fotografert i Ramberg, hvor de to mennene ble overlatt til bekjente. Foto: Steinar Hemsett, marinetraffic.com
Fiskebåten sank like utenfor Sund, som er markert på kartet, i Flakstad kommune i Lofoten. Foto: Google Maps

— Det var godt vi var i nærheten. De havnet i sjøen da fiskebåten deres sank, men hadde klart å komme seg opp i redningsflåten, sier Sigbjørn Tofte (50) til Fædrelandsvennen.

Mennene ble reddet om bord i fiskebåten «Pion». Her er den fotografert i Ramberg, hvor de to mennene ble overlatt til bekjente. Foto: Steinar Hemsett, marinetraffic.com

Mandalitten har fisket sammen med kristiansander Thor Inge Knudsen (47) i fiskebåten «Pion» i Lofoten de siste to månedene. Vakthavende redningsleder ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge sa til Lofotpostenat mannskapet på fiskebåten «Asterix» meldte at sjarken tok inn vann like før klokka 14.00.— Men da sa de at de ikke trengte assistanse. Et kvarter senere kom det et kjapt anrop på nødkanalen om at de måtte gå i redningsflåten, sier redningslederen.

Ti minutter unna

Det ble da sendt ut en mayday-melding til alle båter i området utenfor Sund i Flakstad kommune. Den hørte Tofte og Knudsen, som var på vei til Ramberg for å levere fisk.

(Saken fortsetter under bildet)

Fiskebåten sank like utenfor Sund, som er markert på kartet, i Flakstad kommune i Lofoten. Foto: Google Maps

— Jeg så båten som hadde trøbbel på radaren. Da var vi bare ti minutter unna, og satte kurs mot dem, forteller han.Men fem minutter senere forsvant båten fra radaren. Da hadde den allerede sunket.

— Vi kom fram til området og så flytende deler fra den sunkne fiskebåten. I redningsflåten så jeg først kun én person, men så fikk jeg heldigvis øye på han andre også, sier Tofte.

Frøs

Sammen fikk Tofte og Knudsen de to Bømlo-mennene fra redningsflåten og opp i sin fiskebåt «Pion».

— De frøs og var kalde da vi fikk dem om bord. Men litt varm kaffe og mat hjalp godt. Da kviknet de til, forteller mandalitten.

De to unge mennene som havnet i sjøen var i 30-årene og kom fra Bømlo i Hordaland. Sørlendingene fraktet dem inn til tettstedet Ramberg, hvor mange fiskebåter holder til.

— Der ble de tatt hånd om av bekjente. De var veldig takknemlige for at vi var i nærheten, forteller han.

Ukjent årsak

Hvorfor båten sank, er det ingen som vet.

— Været var ganske fint i går. Bølgene var kun rundt en meter høye, så det var ikke uvær som gjorde at den gikk ned, sier 50-åringen.

(Saken fortsetter under bildet)

Sigbjørn Tofte (50) og Thor Inge Knudsen (47) har fisket i Lofoten i cirka to måneder i denne fiskebåten. Mandag havnet de midt i en dramatisk redningsaksjon da en annen fiskebåt forliste. Foto: Steinar Hemsett, marinetraffic.com

Han legger til at en av de to vestlendingene hadde en regnbukse med flyteelementer i på seg.— Han var definitivt i best form av dem, og skrøt veldig av buksa. Det er nok noe alle som er på sjøen bør vurdere å bruke, forklarer han.

Skal snart hjem

Tofte og Knudsen regner med å bli i Lofoten i to-tre uker til. Da håper de å ha fylt torskekvoten for året.

— Da skal vi dra sørover og fiske hjemme. Det har vært en skikkelig uværsvinter i år, så det ser jeg fram til, forteller Tofte.

Når han ser tilbake på hendelsen er han lettet over utfallet.

— Det er så utrolig godt at det endte som det gjorde. Det var flaks at vi var i området da de forliste. Jeg har aldri vært borti noe sånt tidligere, og det får man jo til å tenke gjennom hva man selv ville gjort i en slik situasjon, forklarer mandalitten.