— Denne saken viser at folk ikke har respekt for kulturminneloven, sier Lars Skomedal.

Et av funnene fra Søgne var denne flaska. Foto: Lars Skomedal

Torsdag observerte Lars Skomedal det tyske marinefartøyet Juist i Vassøyfjorden i Søgne.

Skomedal bor til vanlig i Søgne, og er en dreven fritidsdykker. Han har observert fartøyet i det samme området flere ganger tidligere.

— Lette ikke etter vrak

Skomedal kom i snakk med et av besetningsmedlemmene på båten, en maskinist. Vedkommende kunne fortelle at besetningen var sivil, og at de var i ferd med å trene opp ubåtmannskap fra det tyske forsvaret i dykking.

— Fartøyet lå på et sted hvor vi i dykkerklubben har lett etter vraket av et fløytskip som forliste i 1760. Jeg spurte mannen om de lette etter et vrak. Han avviste dette, og sa at de bare trente på å dykke, forteller Skomedal.

I tillegg til flaska, fikk Lars Skomedal se dette fatet. Foto: Lars Skomedal

Besetningsmedlemmet viste imidlertid fram to gjenstander som var funnet på havbunnen, ei flaske og et fat.

Fotograferte dem

Skomedal fikk lov til å fotografere funnene. Da han hadde forlatt marinefartøyet, kontaktet han Norsk Maritimt Museum i Oslo og sendte over bilder av funnene. Der fikk han bekreftet at gjenstandene trolig var fra 1600— 1700-tallet.

— Museet kontaktet Kystvakta. Det er trolig museet som har politianmeldt saken, sier han.

Politiet på saken

I henhold til kulturminneloven, er det ikke lov å fjerne gjenstander som er over 100 år gamle fra gamle vrak. Fredag tok politiet fatt i tipset om mulig vrakplynding i Søgne.

— Det pågår en etterforskning i saken, og det er foretatt avhør. Det er imidlertid begrensninger i hva politiet kan foreta seg, siden båten har diplomatisk immunitet. Selve båten er tysk territorium, forteller Magne Storaker, operasjonsleder ved Agder politidistrikt.

Lars Skomedal synes, tross alt, det er moro at posisjonen til fløytskipet trolig er avslørt. Søndag skal dykkerklubben i Søgne undersøke havbunnen der Juist var ankret opp tidligere i uka, for å se om de kan lokalisere det gamle vraket.

Fortsatt i Kristiansand

Fredag drev dykkere fra Juist vrakdykking i MS Seattle i Korsvikfjorden i Kristiansand.

Søndag ettermiddag befinner skipet seg utenfor Dvergsnestangen.