Aimee Ellefsen i vannkanten.

— Landvik satte rekord sammen med Akser. Dette er ekstremt høye temperaturer for såpass tidlig i april, sier vakthavende meteorolog, Børje Johansson ved Meteorologisk Institutt. Når gradestokken passerer 20 tiner sørlendingen. Når den passerer 23 begynner vi å boble. Den påstanden er ikke vitenskaplig dokumentert, men en bryggesleng mandag ettermiddag holder lenge som bevis.

Folk smilte, møtte blikket. Noen snakket til og med til meg. Sørlendingen holder på å tine nå

— Helt enig. Jeg merket det da jeg gikk til Bystranda. Folk smilte, møtte blikket. Noen snakket til og med til meg. Sørlendingen holder på å tine nå, lo Cecilie Brambani, opprinnelig fra Fauske i Nordland.

Kommunelege Dagfinn Haarr var i Oslo mandag og mener å ha observert samme oppvåkning der.

— Det tyder på at sørlendingen og østlendingen er i slekt. Du verden!. Men seriøst. Melatonin-nivået synker når øynene våre får mer lys. I sol og varme øker produksjonen av kjølnnshormoner. Så ja. Påstanden om tining er nok riktig, sier Haarr.

— Det psykiske spiller selvsagt inn. Glede og forvetning skaper mer glede og forventling, sier han.

Tilbake til meteorologen. Johansson sier norgesrekorden i april er 27 varmegrader fra Sarpsborg i 2004. Temperaturen ble målt 29. april - og kan ikke sammenliknes med nå, egentlig.

— Nyt mens dere kan. Tirsdag faller temperaturen litt. Vi regner med maks 19 grader. Det er ikke dårlig det heller. Den vil fortsette å falle utover uken. Det blir pent og tørt. I helgen kommer kanskje noe regn, før vi vår mer vått og kaldt vær neste uke, sier meteorologen.

Ute i Kristiansand synes folk varmen kom akkruat på tide.

- Ikke et øyeblikk for sent

— Egentlig er jo sommervarmen tidlig i år. Likevel er den ikke et øyeblikk for sent. Jeg tror jeg har mange med meg når jeg sier: Som vi har ventet på dette, sa Brambini da hun hadde årets første utemåltid sammen med sønnen Theodore på steinmurene ved Bystranda.

Cecilie Brambini og snnen Theoodore nøt årets første utemåltid på Bystranda. Cecilie mener sørlendingen tinte opp for sommeren mandag.

Ved Festningen satt Rebecca Johnsen og Emma Ekeberg fra Vennesla og Mosby. De to 16-åringene hadde tatt bussen til byen for å kose

Selv måker må ha en pause av og til. Muligens sitter de og planlegger hvordan de skal få stjålet mest mulig mat utover sommeren.

seg med sjø, sol og kebab.

Med god oversikt nåt Bente Thorstensen og Frode Eikeland den varme vestevinden på Odderøya.

— Deilig. Rett og slett deilig, sa de, mens måkene skrek sommerstemning der de seilte over Tresse.

Vasset

Sannelig måtte ikke søgnejenta Aimee Ellefsen (6) prøve vannet også. Hun vasset så fint i sanden ved Gjestebrygga, men syntes det var litt kaldt. Pappa Preben Ellefsen er opprinnelig fra Arendal, men synes Kristiansand tar prisen.

— De grønne parkområdene er større her. Pollen er flott en sommerdag, men ingenting er som Kristiansand, sa han.

Borte ved Snadderkiosken lyste hundrevis av påskeliljer i gult, og i luka sto Simen Andersen og bekreftet:

— Softis-salget har eksplodert de siste dagene. Det går i ett. Deilig. Nå ser vi bare framover. Fantastiske uker og måneder ligger foran nå. Travelt, men moro, sa han.

Måtte ut

Johnny Johnsen (24) og Jeanette Landøy (21) er samboere og bor i Markens. De fikk rett og slett dårlig samvittighet av å gå inn i leiligheten sin mandag.

— Vi kjente at vi ikke kunne sitte inne i slikt vær. Vi måtte bare snu og komme oss ut og nyte, fortalte de.

Nytelsen besto av freesbee-trening med lite klær. Skikkelig sommerslig.

Noen flokker med russ og annen ungdom var på vei utover Odderøya tidlig kveld mandag. På høyden foran Kommandatboligen satt Bente Thorstensen og Frode Eikeland.

— Vi bare nyter livet og ser på folk. Det blåser her oppe, men vinden er varm. Helt fantastisk, sa de, mens vi hørte tøffingen fra ei sjekte i Gravane-kanalen.

På Fiskebrygga er det meste stengt ennå. Flytebryggene i gjestehavna ligger på land fremdeles. Det er ikke helt sommer. Men det nærmer seg. Som det nærmer seg . . .