KRISTIANSAND: Tallene kom fram på et møte i Knutepunkt Sørlandet fredag formiddag. Selv om politiet er sparsomme med opplysningene, kom det fram at det ble kontrollert 13 nigerianske prostituerte i Kristiansand.

I Oslo ble det registrert 10. Politiet vil ikke kommentere tall fra andre byer, men konstaterer at det er en økning i prostitusjon i Kristiansand.

— Dette gir et inntrykk av at Kristiansand er en av de byene som har flest prostituerte, sier politistasjonssjef Ole Hortemo.

Økning

De 13 som ble kontrollert på torsdag var prostituerte både på utemarkedet og innemarkedet. Mens utemarkedet består av prostituerte som er ute på gaten, består innemarkadet av prostituerte som annonserer på nettet.

— Her ser vi en økning, både av nigerianske prostituerte og prostituerte fra andre land, sier Torgeir Winsnes, analytiker ved Agder politidistrikt.

På møtet i Knutepunkt Sørlandet fortalte han at kvinnene på innemarkedet er fra både Nigeria, Cuba, Litauen, Latvia, Russland og Brasil. De benytter seg ofte av hoteller uten betjening når de selger sex.

Også på utemarkedet er det blitt flere prostituerte ifølge Winsnes. Her er det de nigerianske prostituerte som dominerer.

— Her har vi også registrert konflikter i det nigerianske miljøet med krangel om markedsplass, sier Winsnes.

Aksjon

Ifølge NTB ble aksjonen gjennomført i fire områder:Oslo, Rogaland, Agder og Sør-Trøndelag.

Aksjonen var ifølge NTB en del av en samordneteuropeisk aksjon mot vestafrikanske nettverk som er involvert i menneskehandel.Også personer som kunne antas å ha blitt unyttet i menneskehandel var blant de36 personene som ble kontrollert.

Aksjonene ble gjennomført onsdag og natt tiltorsdag. Det er ikke kjent om noen er pågrepet og siktet i aksjonen. Kriposkoordinerte aksjonen der også Økokrim deltok.

Etter det Fædrelandsvennen kjenner til, er aksjonenennå ikke avsluttet.

Stort marked

I Kristiansand er Liv Bente Sunde i Kristiansand kommune en av de som jobber med tiltak for prostituerte i Kristiansand kommune. Allerede i fjor kunne hun fortelle at det var flere prostituerte fra Nigeria.

— Vet dere hvorfor de kommer til Kristiansand?

— Når markedet er stort nok, så kommer de. Jeg kjenner ikke til noen annen grunn, sier Sunde.

Politiet ville fredag ikke si noe om de hadde vært i kontakt med kunder under torsdagens aksjon.

Flere kommuner

Når politiet er varsomme med å sammenligne Kristiansand med for eksempel Oslo, skyldes det blant annet at Kristiansand er mer oversiktelig og at det derfor er lettere å komme i kontakt med de prostituerte.

I Kristiansandsregionen er det kun i Kristiansand sentrum at det er prostituerte ute på gaten. Men det er registrert annonser både i Søgne og Lillesand.