— Målet er å begynne i løpet av 2015. Anbudene er gitt ut fra situasjonen i entreprenørmarkedet akkurat nå. Skal vi beholde disse prisene, må vi starte mens markedet er slik, forklarer Bjarne Ugland, styreleder for Kvadraturen Gårdeierforening.

Anlegget vil være i to etasjer under både Øvre og Nedre Torv, og romme pluss minus 400 plasser. Betalingssatsene skal ligge i nedre sjikt i Kvadraturen.

Som Fædrelandsvennen har skrevet tidligere,inviterte gårdeierforeningen i vinter fire entreprenører til å levere anbud: Skanska, Veidekke, BRG og Kruse Smith.

— Alle fire anbudene var veldig interessante og kreative, og inneholdt løsninger som ligger innenfor det som kan gjøre et parkeringsanlegg lønnsomt, opplyser styrelederen.

Velger snart entreprenør

Nå har oppdragsgiveren bestemt å fortsette forhandlinger med to av entreprenørene, med sikte på å tildele jobben innen 1. mai. Hvem disse to er, vil ikke foreningen røpe i dag.

Tidligere har gårdeiernes konsulenter anslått 293 millioner kroner for et anlegg med 460 plasser, eller 637.000 per plass. En slik sum er langt over tålegrensen, så lenge anlegget skal finansiere seg selv.

Jon Bjørgum, Christiansholm Eiendom. Foto: Arkivfoto

— Tilbudene vi nå har fått er vesentlig under det nivået, bekrefter Bjarne Ugland. Entreprenørene har fått beskjed om at anlegget skal være velegnet for handelsparkering. Med det menes romslige (2,7 meter brede) plasser og enkelt kjøremønster.

Investorene har tidligere antydet at rundt 300.000 kroner per plass bør holde.

— Vi ser muligheten for å kunne realisere anlegget, det går i den retningen. Vi er én av bidragsyterne, men mange andre har også signalisert at de under gitte forutsetninger er med videre, uttaler Jon Bjørgum, styreleder for Christiansholm Eiendom, den største eiendomsbesitteren i Kvadraturen.

Anlegget skal være åpent det meste av døgnet, slik at det favner både handel, forenings- og utelivet i byen.

Kommunen betaler 16,8 mill.

Høsten 2013 ble reguleringsplanen for opptil 600 p-plasser vedtatt av bystyret.

I kommunalutvalget neste uke får politikerne en sak på bordet, som handler om å stille grunnen under Torvet til disposisjon.

Vårt utgangspunkt er å sikre evig eiendomsrett for kommunen, vi vil jo ikke selge Torvet.

— Vårt utgangspunkt er å sikre evig eiendomsrett for kommunen, vi vil jo ikke selge Torvet. Samtidig gjør vi det mulig å bygge, siden kommunen ikke vil bygge anlegget selv, sier teknisk direktør Ragnar Evensen i Kristiansand kommune.

Slik tilfellet var for aktivitetsanlegget Aquarama, vil det trolig bli inngått en langvarig festekontrakt med en heller symbolsk leiesum, for eksempel én krone over 25 år.

Avtalen vil bli utlyst, slik EU-reglene krever. Men det er slett ikke ventet at tilbyderne står i kø.

Administrasjonen foreslår også, etter politiske signaler sist høst, at kommunen kun bekoster adkomst til biblioteket og Rådhuskvartalet - estimert til henholdsvis 7,5 og 9,3 millioner kroner.

Det kommunale parkeringsselskapet har beregnet at anlegget vil påføre dem tap på to til fire millioner i årlige inntekter - og ditto reduserte overføringer til bykassen.

— Parkeringsselskapet er først og fremst et virkemiddel for å regulere parkering, selv om utbyggingen også påvirker kommunens økonomi, påpeker Evensen.